Dalgalı piyasalar faiz kararını bekliyor

Dalgalı piyasalar faiz kararını bekliyor
Dalgalı piyasalar faiz kararını bekliyor

Merkez Bankası’nın merakla beklenen yarınki toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 ila 100 baz puan artış kararı a

Merkez Bankası’nın merakla beklenen yarınki toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 ila 100 baz puan artış kararı alınması muhtemel

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bu ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 ila 100 baz puan artış olacağı yönünde piyasa beklentisi oluştu.   Son aylarda küresel piyasalarda FED’in varlık alımını azaltacağına yönelik açıklamalar ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışlarının hızlanmasıyla özellikle faiz oranlarının yükselmeye başlaması ve gelişmekte olan ülkelerin yerel parasının dolar karşısındaki değer kayıpları; Merkez bankalarının politika değişikliğine gitmesine sebep oldu. 

 


Oynaklık azaltıldı

 


Türkiye’de gösterge tahvilin bileşik faizinin çift haneli seviyelere yaklaşması ve dolar/TL kurunun tarihi zirveleri görmesi üzerine TCMB Başkanı Başçı’nın sözlü müdahaleleri ve döviz satım ihaleleriyle kurdaki oynaklık azaltılarak dolar/TL kurunun 2,00’nin üzerine çıkmasına engel olundu. 
Erdem Başçı’nın “Faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adım 23 Temmuz 2013 tarihli Kurul toplantısının gündemine alınacaktır” açıklaması üzerine piyasa yarınki PPK toplantısına odaklandı. Analistler, % 6,5 olan  borç verme faiz (faiz koridorunun üst bandı) oranında 50 ilâ 100 az puan artışa gideceği yönünde görüş bildiriyor. AA Finans’ın 15 ekonomistin iştirâki ile gerçekleştirilen “PPK Beklenti Anketi” sonuçlarına göre ekonomistler yüzde 4,50 olan politika faizinde ve yüzde 3,50 olan borçlanma faizi oranında değişiklik beklemiyor.

 

Lira, değerlenecek veya düşecek

 

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, piyasaların ortalama beklentisinin Merkez Bankası’nın, faiz koridorunun üst bandında 50 ila 100 puan arasından faiz arttırması olduğunu belirtti. Kendi beklentisinin 100 puan faiz artışının olması yönünde olduğunu söyleyen Gelberi, “Bunun yanında, politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemiyorum. Beklentinin üzerinde faiz artışı Türk Lirasının değerlenmesine, aksi durum ise değer kaybetmesine neden olacaktır” dedi. Ayrıca, Merkez Bankasının yapacağı faiz artışını bir kerede veya zamana yayarak yapacak olmasının da önemli olduğuna işaret eden Gelberi, şunları kaydetti: “Tahminim, faiz artışını bir seferde tamamlayıp, gelecek aylar için net sinyal vermeyeceği yönündedir.  Özellikle kısa vadeli yabancı yatırımcıyı tatmin edecek bir kararın çıkması durumunda, Tahvil faizlerinde düşüş görebiliriz."

 


Güven verici sinyal umudu

 

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise, piyasanın beklentisinin altında bir faiz arttırımının özellikle kur cephesinde tedirginlik/baskı uyandırabileceğini belirterek, “Biz banka olarak 50 baz puan arttırımı ve önümüzdeki aylarda benzer arttırımların devam etmesi olasılığını bugün itibarıyla daha yüksek görüyoruz” dedi. Dağdeviren, ancak tahmininin TCMB Başkanı Başçı’nın 15 Temmuz’daki açıklamasından da görüldüğü üzere bu, oynaklık riskinin farkında olan Merkez Bankasının açıklamasında ileriye yönelik politika görünümüne dair güven verici bir sinyale yer verebileceğini şeklinde olduğuna dikkati çekti. Dağdeviren, kurum olarak bu yıl FED’in tahvil alımlarını azaltma olasılığının yüksek olduğunu, dolayısıyla ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin aynı ivme ile olmasa da yılın kalan döneminde devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.