Tarihi Beykoz Kışlası üniversiteye devredildi

Tarihi Beykoz Kışlası üniversiteye devredildi
Tarihi Beykoz Kışlası, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne devredildi.

Tarihi Beykoz Kışlası sağlık alanında araştırmalar yapılmak üzere Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne devredildi. Osmanlı döneminde askeri amaçla inşa edilen tarihi bina metruk haldeyken belediyenin girişimleriyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore edilerek 2012 yılında ilçeye kazandırıldı. Bina, sağlık alanında araştırmalar yapılmak üzere Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne devredildi. Tarihi boyunca askeriyeden sanayiye kadar farklı amaçlarla kullanılan kışla binası, Yaşam Bilimleri ve Biyoteknoloji Enstitüsü olarak insanlığa hizmet edecek.

ÇAYIRIN YANINDA

Habertürk'ün haberine göre İstanbul Boğazı’nda 20 bin metrekare arsa ve 4 bin metrekare kapalı alana sahip bina, son teknolojiyle donatılacak. Enstitünün laboratuvarlarında biyoloji, genetik, bulaşıcı hastalıklar ve aşı geliştirme, kanser araştırmaları ve moleküler tıp alanlarında araştırmalar yürütülecek. Önümüzdeki aylarda açılışı yapılması planlanan enstitü, sağlık alanında buluş ve araştırmalara katkı sağlayacak. Türkiye’nin yurt dışına giden bilim adamlarına da enstitüde görev almaları çağrısında bulunulacak. Beykoz Çayırı’nın yanında bulunan Tarihi Beykoz Kışlası binasında kurulacak enstitüde biyolojik, genetik çalışmalar ve kanser araştırmaları yapılacak.

Restore edilen Beykoz Kışlası, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Beykoz Çayırı’nda konuşlanan askeri birliklere karargâh işlevi gördü. Bina, 1960’lı yılların ardından Askeri İnzibat Merkezi olarak tayin edildi.

YETİM YURDU DA OLDU

Tarihi Beykoz Kışlası’nın ön cephesinde bir kitabe, Osmanlı tuğrası, kemerli bir giriş kapısı ve kemerlerin oturduğu sütun başlıkları yer alıyor. Kesin yapılış tarihi bilinmeyen tarihi kışla, Sultan 3.Selim döneminde sanayi bölgesi olarak planlandı. Sultan 2. Mahmud döneminde ordunun saraciye (deri) ihtiyacını karşılamaya başlayan kışlaya, 1826 yılında kundura işletmesi de eklendi. Kışla, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yetimler yurdu (Dar’ül Eytam) olarak hizmet verdi.