Tarihi Türk-Afgan kardeşliği canlandı

Tarihi Türk-Afgan kardeşliği canlandı
Mustafa Kemal Atatürk’ün bir işaretiyle Afganistan’a gelen Türk bilim adamlarının adları, TİKA’nın Kabil’de düzenlendiği yarışmayla yeniden anıldı

Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Afganistan Kralı Gazi Amanullah Han döneminde Afganistan’a gelen profesörlerin isimlerinin hatırlanması amacıyla Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından Türkiye Afganistan Kardeşliğinin Tarihi Derinliği konulu kompozisyon yarışması düzenlendi.
Afganistan’a at ve deve sırtında aylarca süren yolculukların ardından ulaşan güzide bilim adamları ömürlerini Afganistan halkına hizmetle geçirmişlerdi. Bu isimlerin unutulmaması ve yaptıkları fedakârlıkların nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için düzenlenen bu yarışma Afganistan ile Türkiye arasındaki kardeşliğin devamı ve güçlenmesini sağlanmasının yanında gençlerin bu dostluğu sahiplenmelerini de amaçlıyor.
Türkiye ve Afganistan arasındaki köklü ve sıcak ilişkiler 1920’li yıllardan itibaren yeni bir boyut kazandı. Özellikle Türkiye’nin İstiklal Savaşı sırasında Afganistanlıların gönderdikleri yardımlar iki ülke hakları arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdi. Bu bağlamda 1920’li yıllardan itibaren çok sayıda Türk bilim adamı Afganistan’a gönderildi.
Adsız kahramanlar
İsmi zikredilen bilim adamlarının şahsında Türkiye’den Afganistan’a gelen, bugün ismini henüz bilmediğimiz bütün insanların hatırlanması için TİKA tarafından yapılan söz konusu etkinlik büyük ilgi gördü. Ayrıca konunun daha geniş çaplı akademik çalışmalarla derinlik kazanabilecek derecede önemli olduğu Kabil Üniversitesi yetkilileri tarafından vurgulandı.
Yarışmanın sonuçlarının açıklanması ve ilk üçe giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesi için Kabil Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü konferans salonunda ödül töreni düzenlendi. Törene TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin, ISAF Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, Askeri Ataşemiz Kurmay Albay Aşkın Gençaslan, Kabil Üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Habibullah Habib, Yabancı Diller Fakültesi Dekanı Dr. Muhammed Aslam Nasimi, Afganistan Şibirgan Milletvekilli Enver Sadat ve Afganistan Celalabad Milletvekilli Muhammed Yusuf Sabir, Afganistan’lı ve Türk işadamları, TİKA Kabil Koordinatörlüğü çalışanları ve öğrenciler katıldı.
Ödül Töreninde, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Afganistan Kralı Emanullah Han ve Afganistan’a gelen merhum profesörlerle her iki ülkenin aziz şehitlerinin ruhları için Yasin-i Şerif okundu, saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülke milli marşları okundu.
1920’li yıllarda Afganistan’a gelen bilim adamlarının isimleri anılarak resimleri beyaz perdede yansıtıldı. Yarışmada birincilik ödülünü Jale Merat ve Müjgân Habibi paylaştı. Birinci gelen öğrencilere TİKA tarafından dizüstü bilgisayar ve bir yılık eğitim bursu hediye çeki TİKA Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil Bölge Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, Milletvekilleri Enver Sedat ve Muhammet Yusuf Sabır tarafından verildi. Yarışmada İkinci gelen Behişte Safi’ye ise TİKA tarafından alınan dizüstü bilgisayar Üniversite Rektörü Habibullah Habib tarafından verildi. Üçüncü olan Susan Mahmudi’nin TİKA tarafından alınmış dizüstü bilgisayarı Askeri Ateşe Aşkın Gençaslan tarafından verildi. Ayrıca, dereceye giren ilk on kişiye THY ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından çeşitli hediyeler takdim edilirken, yarışmaya katılan bütün öğrencilere teşvik edici hediyeler veridi. Ödül törenin sonunda birinci olarak seçilen “Güneşi Beklerken” isimli kompozisyon tarafından, Jale Merat ve “Karanlığa Uzanan” isimli eser Müjgan Habibi tarafından kürsüden okundu. Eserler salonda hazır bulunanlar tarafından ayakta alkışlandı. Tören hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

 

Muhafız bölüğü binası törenle hizmete açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı tarafından Afganistan’da Kabil Askeri Lisesi’nin konferans salonu, muhafız bölüğü binası onarımı ve inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. 1935 yılında Türkiye tarafından kurulan ve 1940-1950 yılları arasında eğitimci ve danışman olarak Türk subaylarının görevlendirildiği Kabil Askeri Lisesi 2008 yılından sonra da bir dizi tamirat ve donanım projesine tabi tutuldu. Son dönemde yapılan Türkiye desteği TİKA tarafından koordine edilen Askeri Lise, Afganistan’ın en eski eğitim kurumu olarak biliniyor ve askeri personel açığının giderilmesi açısından önemli bir boşluğu dolduruyor.