Tarihte Fütüvvet ve Ahilik Kitabı çıktı

Tarihte Fütüvvet ve Ahilik Kitabı çıktı
Milliakil genel yayın yönetmeni Umut Güner’in akademik çalışması, kitaba dönüştürüldü.

Umut Güner’in bir süredir üzerinde çalıştığı, “Tarihte Fütüvvet ve Ahilik” isimli çalışması okuyucuyla buluştu. Güner kitabında, Fütüvvet ve Ahilik’in Türkiye Selçukluları açısından önemine değinirken, kitap Ötüken Yayınevi tarafından raflara çıktı.

Takdim yazısını Prof. Dr. Mikail Bayram’ın yaptığı kitapta, “Umut Güner’in bu çalışmasına Türkiye Selçukluları döneminde Anadolu’nun kültürel, ahlaki ve ekonomik yapılanmasına ışık tutması bakımından büyük bir önem atfetmekteyim. Umuyorum ki bu çalışma, Ortaçağ İslam dünyası tarihinde araştırma yapanlara ilham kaynağı olacak ve onlara yol gösterecektir” ifadeleri dikkat çekiyor.

AHİLİĞİN KAYNAKLARI

Yazar Güner, kitapla ilgili şu değerlendirmede bulundu “Bu eserimizde, Türk tarihine damgasını vuran ve Türk kültürü ile insani değerlerinin yeni kuşaklara aktarımını ve korunmasını sağlayan Ahilik tasavvurunun ortaya çıktığı ve şekillendiği tarihi süreci, dönemini; Türk siyasi, ekonomik ve sosyal hayatına etkilerini teferruatlı bir şekilde ele almaya çalıştık. Ahiliğin beslendiği kaynakları inceledik ve konuyu tüm boyutları ile ifade etmeye gayret ettik.”

umut-guner.png

TANITIM YAZISINDAN

Ahilik, bir Ortaçağ esnaf teşkilâtıydı. Batı'daki lonca teşkilâtının, Türkleştirilmiş ve İslamlaştırılmış bir modeliydi. Aslında, ekonomik bir müessese olarak kurulmuş olsa da, zamanla ekonomik olduğu kadar İslâmî ve insanî renkleri de olan bir müessese mahiyeti kazandı. Ona bu renkleri biz kattık. Nitekim, bu teşkilâtın bir diğer ismi olan "fütüvvet"; cömertlik, eliaçıklık, mertlik, delikanlılık mânâlarına geliyordu. Daha evvelki devirlerde Bizans'ta, Türk-İslâm dünyasında Selçuklularda bulunan bu müessese, Osmanlılarda devam etti. Ancak Batı Avrupa'da tamamen, çalışanların Feodal Bey lehine kontrol ve istismarını hedefleyen bu müessese, Selçuklular ve bilhassa da Osmanlılarda, çalışanların ve tüketicilerin korunmasını hedefliyordu. Dolayısıyla, iktisadî yönüyle bir esnaf teşkilâtı olan Ahilik, manevî yönüyle âdeta bir tarikat gibiydi. Kendisine ait ahlâkî, insanî ve dinî kaideleri vardı. Bu yönüyle de cemiyetin sadece ekonomik gelişimine değil, sosyal, kültürel, insanî ve manevî gelişimine de hizmet ediyordu. Umut Güner'in -Dinî, Siyasî ve Sosyal Yönleriyle- Tarihte Fütüvvet ve Ahilik adlı bu kitabı, Türkiye Selçukluları döneminde Anadolu'nun maddî-manevî yapılanmasını idrak etmeye katkı sağlayacak bir çalışmadır.