Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Tarihten gizlenen gerçekler, "1919'un Şifresi"nde

Merhaba Sevgili Okuyucularım, Hulki Cevizoğlu’nun Türk Tarihiyle yakından ilgili ve tarihini doğru bilmek ve belgelemek isteyen herkese, bayram öncesi piyasaya çıktığı için kendi köşesindeki deyimiyle; “Bayram armağanı” olarak sunduğu yeni kitabı “1919’un Şifresi” gerçekten de bir armağan niteliğinde. Üstelik her kütüphanede bulunması gereken bir tarihi armağan olmuş. “İşgal ve Direniş” kitabının ardından okuyucuyla buluşan bu müthiş çalışma sanki o dönemin ve bir önceki kitabın da şifrelerini çözüyor.
Özellikle “İşgal ve Direniş”in ardından “1919’un Şifresi”ni okuduğunuzda zihninizde beliren kuşatmanın ve işgalin tüm pazıları da yerli yerine oturuyor. 1919 yılında işgalci ülkeler olarak bildiğimiz; Yunanistan, İngiltere, Fransa ve İtalya’nın yanı sıra görünmeyen bir gücün, ABD’nin aslında en görünür işgalci olduğunu Cevizoğlu bu muhteşem çalışmasında araştırmalarına dayanarak bilgi, belge ve resimlerle okuyucusu ile buluşturuyor.
Ülkeler arası arabulucu profili çizen ve barış elçisi ABD imajını korumaya çalışan Amerika’nın gerçekte nasıl bir profile sahip olduğunu 1919’da ne ise bugün de aynı emellerin ardından koştuğunu net bir biçimde görmemizi sağlayan eser, okuyucuyu derin bir uykudan uyandırıp tekrar tekrar düşünmesini sağlıyor.
“1919’un Şifresi” sayfa 51 de; “ABD kongresi’nin 1896’da aldığı gizli kararla, ‘Türkiye Birleşik Devletleri’ adı altındaki Türkiye’yi bölme rüyası, aslında İzmir’in işgalinden 111 yıl önce planlanmış ve ABD Kongresi’nin 31 Ocak 1896 tarihli 54. toplantısında aldığı inanılmaz bir gerçeğin belgesidir” diye başlayan açıklamalar yine belgelere dayandırılarak birçok madde altında açıklanıyor. 1919’da Türkiye’yi kim ve kimler işgal etti. O gün gizlenen, farklı gösterilmeye çalışılan resim, bugün de aynıdır.
Sadece bazı keskin hatları fırça darbesiyle yumuşatılmış gibi gösterilmekte... Bu olay yaratacak araştırmanın içinde birbirinden önemli birçok konu başlığı var.
Örneğin, ABD’nin ilk işgal raporu...  ABD’nin 1919’daki PKK’sı Yunanistan... Emperyalist Yecücler “Yüce Üçler”... İstanbul tek bir devlet olacak!... ABD’nin Yunan ve Rum’la ortak “işgal mitingi”... ABD Başkanı Türkiye’yi dörde bölüyor!... ABD resmi belgesi: Kürtler Her Zaman Sorun olmuştur... Sözde “Kürt Sorunu” Yaratmanın nedenler... Atatürk’ün Musul-Kerkük-Süleymaniye’yi istemesinin belgeleri... ABD Lozan’ı tanımıyor... AB’yi Amerika’mı kurdurdu?..
Tüm açıklığı ve belgeleriyle bu muhteşem araştırmada yer alan konulardan bazıları benim sütunuma sığdırabildiklerim... Üstelik gözlerinize inanamayacağınız fotoğraflarla beslenmiş, hem dili, hem metni, hem de kaynakçaları çok güçlü bir kitap. Bugünlere ve o günlere ait çok net bilgiler içerdiği gibi, iki dönemi buluşturan birer belge niteliğinde. “İşgal ve Direniş”in ardından “1919’un Şifresi”ni okuduğunuzda, bu iki ayrı muhteşem eserin bilgileri belgelerle de pekişince, güçlü bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlanıyor ve tamamlanıyor. Hulki Cevizoğlu’nun ellerine sağlık diyor, bir sonraki kitabını da heyecanla bekliyoruz. “1919’un Şifresi” mutlaka okunması gereken bir eser.
Sözün kısası, tüm dünya bilmelidir ki, ne vatan sevdamızdan, ne de Mustafa Kemal’den vazgeçmeyeceğiz!
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Yazarın Diğer Yazıları