Tarımda korkutan tablo

Tarımda korkutan tablo
AKP'nin tarım politikalarının tam bir açmaza sürüklendiğini belirten CHP Edirne milletvekili Gaytancıoğlu, sıgır gümrükle ithalatın çiftçiyi kötü vurduğunu söyledi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

AKP'nin tarım politikaları gün geçtikçe daha da tartışılır noktaya sürükleniyor. CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun tarım ekonomisi konusundaki baş danışmanı Okan Gaytancıoğlu, 2017'nin AKP'nin tarımda çöküş yılı olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, "Bugüne kadar idare etmiyorlardı, kötü yönetiyorlardı. Son uygulamaları tanımlayamayacak düzeyde kötü. Bayramın üçüncü günü vatandaş tarlasında buğday hasadı yapıyor, biçer-döver peşinde koşuyor, alın teri döküyor, bir kararname çıkıyor her şey bitiyor çiftçi umutsuzluğa kapılıyor" dedi. AKP'nin tarım politikalarının tam bir açmaza sürüklendiğini kaydeden Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

"Sıfır gümrükle ithalat deniyor, vatandaş şaşırıyor. Şanlıurfa'daki 1 lira 10 kuruşa satmış buğdayını, bizde de 1 lira olur demeye başlıyor. Tüccarlar var işin içinde. İşin nabzını tutuyor bu insanlar. Akşam kahvehanede çay içerken Şanlıurfa'da 1 lira 10 kuruş, Adana'da 1 lira 5 kuruş. Köylü, çiftçi bunu hemen öğreniyor. Eskisi gibi değil artık iletişim. Mersin'e gemi yanaşmış ithalat sıfır gümrük ile oluyor fiyat 80 kuruş deniyor çiftçi yine zor durumda kalıyor. Tüccar isterseniz diyor, TMO'da almıyor diyor. Çiftçi ne yapsın bundan sonra."

CHP'li Gaytancıoğlu, vatandaşın tam bir konuda adım atmaya hazırlanırken kararnamelerin bütün dengeleri bozduğuna vurgu yaptı.

"Besici perişan" diyen Gaytancıoğlu, "Vatandaş süt ineklerini kesmeye başlamış. Yeme destek bekliyordu vatandaş süt ineklerini keserken, birden bire ithalat kararnamesi çıkıyor, 500 bin büyükbaş hayvan geliyor bu da her şeyi alt üst ediyor" şeklinde konuştu.

Bazı vakıflardaki yolsuzluk iddialarının söz konusu olduğuna da değinen Gaytancıoğlu, bunların hepsinin şu aşamada araştırıldığını ifade etti. Gaytancıoğlu, "Vatandaştan topluyor paraları, küçükbaş hayvan 800 lira, büyükbaş hayvan bin 200 lira alıyorlar. Kesilen hayvanların ithal hayvanlar olduğu ve daha düşük fiyatlarla Türkiye'ye getirildiği söz konusu olduğu ifade ediliyor. Kesin bilgiler söz konusu değil ama pis kokular geliyor" dedi.  

Kararnamelerin bütün tarım ürünlerini etkilediğine dikkat çeken Gaytancıoğlu, şunları anlattı:

"Türkiye mısırda AKP döneminde ciddi bir üretim artışı sağlamış, çiftçi mısır ekmekten hoşlanıyor, Çukurova pamuktan vazgeçmiş mısıra dönmüş, birden bire sıfır gümrük ile mısır ithalatı yapılıyor başladığımız yere dönüyoruz. 200 bin tona kadar düşürmüşken mısır ithalatı tekrar 1 milyon, 2 milyon tona çıkabileceği söyleniyor sektörde. GDO'lu hatlar. 2 milyon 200 bin ton soyaya ihtiyacımız var, 200 bin tonunu üretiyoruz biz. 50 bin tonlardaydı 200 bin tona çıktık, tam seviniyoruz, yeniden burada bir şeyler oluyor, 2 milyon ton soya 1 milyar dolar. Üretim beklerken, AKP arka arkaya kararnameleri çıkarıyor, 20 hatta kapıda bekliyor diyor. Böyle başıbozuk bir sistem var. Kimin tarafından yönetildiği belli olmadığı bir Türkiye tarımı."  

İTHAL HAMMADDEYLE KAYNAK AKTARILMAZ

Üreten bir Türkiye tarımı için yollara düştüklerini de dile getiren Okan Gaytancıoğlu, yarın  Kemal Kılıçdaroğlu ile Balıkesir'de olacaklarını bildirdi. Gaytancıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Perşembe günü CHP'nin Türkiye'nin tarımında neyi değiştireceğini anlatacağız. Tarım politikamız üreten bir Türkiye istiyor, başka bir şey istemiyoruz. Köylünün köyden kente göç etmemesini ve üretmesini istiyoruz. Bunları anlatacağız. Balıkesir gibi yem, yağ fabrikaları var. Tavukçuluk sektörü gelişmiş. Biz burada net ithalatçıyız. Siz buradaki fabrikaları modern teknoloji ile donatıyorsunuz ama ithal hammadde kullanıyor böyle bir şey olabilir mi? Bu çok yanlış. İstihdam yaratacaksınız, çiftçinize kaynak aktarmak istiyorsunuz ama ithal hammaddeyle nereye kadar." 

YAYLA DOMATESİ DALINDA KALDI

Mersin'in Silifke ilçesinde kırsal kesimlere büyük umutlarla diktikleri domateslerini satamayan üreticiler, ürünlerini tarlada bıraktı. İmamlı Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Oğuz da mahallede 90 kişinin 360 dönüm arazide domates üretimi yaptığını ancak ürünlerin dalında kaldığını belirtti.

İlgili Haberler