Taşeron işçinin hakkını yiyen yandı

Taşeron işçinin hakkını yiyen yandı
Taşeron işçinin yıllık izin hakkına, devlet teminatı geldi. Ücret, çalışanın hesabına yatacak.

Kamu İhale Kurumu’nca hazırlanan düzenleme ile, devletten ihale alan şirketlerin bünyesinde çalışan taşeron işçilerin yıllık izin hakkına devlet güvencesi getirildi. Buna göre, kamu kurumu ve yüklenici şirketler, işçilerin yıllık ücretli izin haklarına uyacak. Devlet, yüklenici veya alt yüklenici tarafından istihdam edilen işçilerin ücretlerinin tam ve zamanında ödenip ödenmediğini denetleyecek. Eksik yatan ya da yatmayan maaşlar, şirketin hakedişinden kesilecek.

Kamu İhale Tebliği ile Hizmet Alım İhaleleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Resmî Gazete’de yayımlanan değişiklik, taşeron işçilere ilişkin bazı güvenceler getirdi. İhale yolu ile hizmet alan devlet kurumları ile yüklenici firmalar, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını kullanmasını sağlayacak. Devlet kurumları, bu izinlerin kullanılıp kullanılmadığını denetleyecek. İşçilerin, hak ettiği izinlerini kullanması sağlanacak. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde isteklilerin tekliflerine, kıdem ve ihbar tazminatı dahil olmayacak.
Devlete bağlı kontrol teşkilatı, yüklenici veya alt yüklenici tarafından istihdam edilen işçilerin ücretlerinin ödenip ödenmediğini her ay re’sen denetleyecek. Ödenmeyen ücretler, devletten iş alan müteahhidin hak ediş parasından kesilecek. Bu ödemeler, doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak.