Taşgetiren'den partili cumhurbaşkanlığı çıkışı

Taşgetiren'den partili cumhurbaşkanlığı çıkışı
Star Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, bugünkü köşesinde partili cumhurbaşkanlığının yeni dönemin en büyük sorunu olduğunu ifade etti.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Star Gazetesi'nde sağduyulu çıkışlarıyla tanınan Ahmet Taşgetiren, bugünkü köşe yazısında Partili cumhurbaşkanlığı ile yaşanılacak sorunların yeni dönemin ana konusu olacağını söyledi. Özellikle Partili olmayan vatandaşlar için sorunlar doğabileceğini ima eden Taşgetiren, Erdoğan'ın Atatürk dönemine yaptığı atıflara da dolaylı gönderme yaptı.

İşte Taşgetiren'in yazısından öne çıkanlar:

"Türkiye, “Parti Genel Başkanı” olan bir Cumhurbaşkanını tanımıyor değil. Mustafa Kemal Atatürk gibi, İsmet İnönü gibi isimler uzun süre Türkiye'yi bu statü içinde yönettiler. Dönem farkı yok mu, var. O dönem Birinci Dünya Savaşından çıkılmıştı, Milli Mücadele'den çıkılmıştı, Osmanlı sona ermiş, yeni bir devlet kurulmuştu, o sürecin içinde pek çok şey yaşandı ve sonuçta bir “Tek Parti” süreci başladı.

Dönemin ikliminin toplum tarafından nasıl karşılandığı tartışılabilir ama, sonuçta hem Mustafa Kemal hem İnönü Cumhuriyet Halk Fırkası'nın başkanı hem Cumhurbaşkanı oldular. ...Evet, başa dönersek Ak Parti heyecan yaşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, olmasını gerekli gördüğü şeyi gerçekleştiriyor. Ak Parti dışında ise olan bitene daha mesafeli bir iklim var.

Yeni sistemle Cumhurbaşkanı'nın kullanacağı “Devlet gücü”nün, “Partili kimlik” ile nasıl ete kemiğe bürüneceği konusunun “partili olmayan” herkes için bir soru/sorun olarak görüleceği muhakkak. Bu yeni dönemin problem alanı."

 

İlgili Haberler