Tatilde çocuklar (1)

Tatili çocuklar evde oturarak değil yaz okulları gibi kurumlarda yaşıtlarıyla birlikte öğrenerek ve eğlenerek değerlendirmeleri uygun olacaktır. Bu tür bir etkinlik içine giren çocuk derslerden bunaldığı, yorgunluğunu attığı gibi bu tür ortamlarda arkadaşlığı, dostluğu, yardımlaşmayı, paylaşmayı yani sonuç olarak sosyalleşmeyi öğrenmektedir. Bu öğrendikleri kendisini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Becerilerini fark edecek, yeni beceriler edinecek, varolan becerilerini geliştirecek, başarıyı tadacak, çocuğunuz bütün bunların sonucunda mutlu bir tatil geçirmiş olacaktır.
Arkadaş ilişkileri bir çocuk için çok önemlidir. Kişiliğini kazanırken, kendisini tanırken grup ilişkilerinin çok fazla olumlu etkisi vardır. Çocuğunuzu bir yaz okulu veya yaz kampına göndermek çocuk açısından oldukça eğitici olmaktadır. Çocuk bu tür ortamlarda sporun dışında kendine güveni, kendi ayakları üzerinde durmayı, kendi işini yapmayı, kendisi hakkında karar vermeyi, giyeceği kıyafetler hakkında kendi karar vermeyi öğrenir. Sorumluluk almayı, başka kişilerle iyi, uyumlu geçinmeyi, geliştirmeyi başarmaktadır.


Zamanlama çok önemlidir
Bazı okulların içinde yaz kampları, halk eğitim merkezlerinde bu tür eğitici, öğretici grup çalışmalar olabilmektedir. Ayrıca bazı sosyal kuruluşlar ve de spor kulüpleri ücretsiz olarak bu güzel hizmeti çocuk ve gençlere vermektedirler. Örneğin Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray spor kulüpleri ve diğer spor kulüpleri, futbol, yüzme, basketbol, satranç, müzik, bilgisayar, İngilizce, müzik aleti çalma, resim, karikatür, su topu, tenis, masa tenisi, folklör, seramik, atletizm gibi spor ve kültür sanat dallarında yaz kursları vermektedirler. Yaz okulu demek çocukların bir mekanda yoğun olarak ders çalıştırılmasıyla ilgili bir etkinlik gibi düşünülmemelidir. Yaz okulu kavramının içinde eğlenmek, dinlenmek, yeni beceriler ve bilgiler kazanmak vardır. Yeni arkadaşlar edinmek, doğayı ve çevreyi tanımak ve korumak için üstümüze düşen görevleri öğrenmek yaz okullarına düşen görevlerdir. Yaz okullarında dersleri zayıf olan öğrencilere dersleri konusunda yardımcı olunabilir. Tüm bunlar yapılırken zamanlama çok önemlidir. Amaç çocuklara zamanlarını değerlendirecek yararlı beceriler kazandırmaktır.

Yazarın Diğer Yazıları