Kırgızistan’a Türk yardımı

Kırgızistan’a Türk yardımı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı; Kırgızistan’a çölleşme ve erozyonla mücadelede proje desteği verecek, uygulanacak proje daha sonra Orta Asya’daki soydaş ülkelere yaygınlaştıracak

Türk cumhuriyetlerinin erozyonla mücadelesine Orman ve Su İşleri Bakanlığı da katkıda bulunacak. 

Ulusal ve uluslararası projelerle çölleşme ve erozyonla mücadeleye devam eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu çerçevede Kırgızistan’a da destek oluyor. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü’nün, Kırgızistan’ın Karabalta İli Telman Köyü, Çolak Kayındı Havzası’nda tamamladığı entegre havza projesi daha sonra diğer Orta Asya ülkelerine de yaygınlaştırılacak.  Bir ilke daha imza atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi kapsamında yurt dışında ilk kez farklı bir bakış açısı ile başladığı entegre havza projesini tamamladı. 

1690 dekar alanda
ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çolak Kayındı Mikro Havza Planı çerçevesinde; havzanın 1.690 dekarında mera ıslahı faaliyetinde bulunulacak. Havzanın 1.720 dekarlık alanında ise ağaçlandırma ve toprak muhafaza, oyuntu tahkimi, içme ve sulama su şebekesinin onarılması, vasıflı meyve bahçelerinin kurulması, hızlı gelişen türler ile ağaçlandırma, okul bahçesi, mezarlık, yol kenarı ağaçlandırma faaliyetinde bulunulacak. Ayrıca, bu alanda arıcılık ve kapasite geliştirme hedefli eğitim faaliyetleri düzenlenecek. 


Orta Asya’nın çöl olan gölü: Aral
Batı Türkistan’da Özbekistan ile Kazakistan arasındaki Aral Gölü; Asya’nın ikinci, Dünya’nın 4. büyük gölü idi.  Yüzölçümü 64.500 km2 ile 68.700 km2 arasında idi. Aral, Sovyetler’in bölgedeki pamuk üretimini arttırmak için gölü besleyen nehirlerin yönünü değiştirmesi üzerine, 1960’lardan beri kurumaya başladı.