Tebrikler Erdoğan, tebrikler Bahçeli!

"Türkiye'de tiyatro bitmiş, oyuncular kazanamıyor, sahneler kapatılıyor" deniyor!

Koskoca bir yalan!

Baksanıza saraylar sahne olmuş, siyasetçiler oyuncu.

Her gün ayrı bir tiyatro sahneleniyor. Mekanlar iyi, oyunculuklar çok iyi, senaryo ise zayıf... Çünkü sonu belli olan Türk dizilerine benziyor.

***

Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı erken seçim çağrısı sonrasında "Bu danışıklı dövüş" denildi.

Hemen tepkiler geldi, "Genel başkanımız danışıklı dövüşle hareket edebilecek bir lider değil, kendisi kimseden akıl almaz..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu olay üzerine hemen Bahçeli ile görüşeceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşme 30 dakikada bitti.

Bu gibi toplantılarda; içeriye girmesi, oturması, çay gelmesi, basına poz verilmesi, hal-hatır sorulması bile 25 dakikayı bulur.

Tahmin ediyorum ki geriye kalan 5 dakikalık süreçte şöyle bir konuşma geçti.

Erdoğan: "Hoş geldiniz Sayın Başkan, biz ortak metni hazırladık siz de son haline bakın, 15.30'da açıklamamızı yapalım."

Bahçeli: "Gerek yok Sayın Cumhurbaşkanım, siz uygun diyorsanız bizim için de uygundur."

***

Sonrasında Erdoğan kameraların karşısına geçti ve "Cumhurbaşkanı ile hükümetin uyumlu çalışması sayesinde ciddi bir sorun yaşanmıyor gibi gözükse de eski sistemin hastalıkları, attığımız her adımda gözükmektedir. Sayın Bahçeli'nin talebini yetkili kurullarımızda enine boyuna müzakere ettik. Sonuçta ülkemizin karşı karşıya kaldığı durumu göz önünde bulundurarak olumlu teklife olumlu baktık. Önümüzdeki seçimlere ittifak ile girme konusunda mutabık olduğumuz MHP lideri Devlet Bahçeli ile 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılmasına karar verdik." deyiverdi. Oysa aynı Erdoğan ve AK Partili yetkililer, erken seçimler hakkında demediklerini bırakmıyorlardı:

29 Ekim 2017/Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"Daktilolar mı fırlatılıyor ki erken seçim istiyorsun? Demokrasilerde zaman bellidir. Ey Kılıçdaroğlu sen çalış da 2019 Mart'ına hazırlan."

17 Aralık 2017/Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ

"Erken seçim neden olsun? Erken seçim bu ülkede ne zaman yapılır; siyaset buna ihtiyaç duyar, tıkanmıştır önü, hükümet kurulamıyordur, ekonomi kötüye gidiyordur, vs. mecbur kalırsınız erken seçim yaparsınız. Ama bugün son derece istikrarlı bir şekilde devam eden bir hükümet var."

19 Aralık 2017/TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop

"Seçimlerin zamanında yapılmasını prensip olarak kabul ettik. Anayasal bir zorunluluk olmadığı sürece seçimleri zamanında yapıyoruz. Böyle bir gündem yok."

2 Ocak 2018/AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun

"Eğer biz popülizmle taşeron konusunu seçim malzemesi yapmış olsaydık onu bugün çıkarmazdık hemen seçimlerin öncesinde çıkarırdık. Önemli olan yaptığımız işin doğru olmasıdır. Asla bu konuda bir erken seçim konusu gündemde değildir, söz konusu değildir."

1 Mart 2018/Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ

"Erken seçim yoktur, vaktinde seçim vardır. Bunu daha kaç defa tekrar edeceğiz. Yok diyoruz, yok diyoruz, yok diyoruz."

3 Mart 2018/AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı

"Erken seçim yok, seçim zamanında olacak. AK Parti her zaman seçimleri zamanında yaptı. Kim ne derse desin, seçimler zamanında yapılacak."

20 Mart 2018/AK Parti sözcüsü Mahir Ünal

"Cumhurbaşkanımız ve biz sözcüler defalarca açıkladık, seçimler kendi tarihinde olacak. Bu konuda son derece hassasız. Yani hem yerel seçimlerin 2019 Mart, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçiminin de 2019 Kasım'ında olacağını söyledik."

***

Yazar kasalar fırlatılmıyor ama sütler yerlere dökülüyor. Anlaşılan o ki her yönden sıkışan siyaset erken seçimi çoktan planlıyordu.

Afrin operasyonunda etkisiz hale getirilen terörist sayılarının AK Parti ilçe kongrelerinde açıklanması, Doğan Medya'nın acilen el değiştirmesi, Erdoğan'ın günde 4 ayrı yerde konuşması, OHAL'in uzatılması, erken seçimin en bariz işaretleriydi.

Erken seçimin 24 Haziran 2018 olarak belirlenmesi ise son derece manidar.

İYİ Parti'nin durumu bilinçli bir şekilde muallakta bırakılmak isteniyor. Parti resmî olarak seçimlere girme hakkı kazansa da tedirginlik oluşturulacak.

Ayrıca İYİ Partililer her türlü gayrihukuki karara da hazırlıklı olmalı. MHP'deki kongre sürecinde neler yaşandığını gördük.

Önümüzdeki 60 günlük süreç; AK Parti-MHP ve CHP için kısmen rahat geçecek. Ama İYİ Parti tüm enerjisini 100 bin imza toplamaya, partinin seçimlere girme hakkını kazandığını ispatlamak gibi konulara harcamak zorunda bırakılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları