Tehlikeli senaryolar

Hiçbir zaman sansürden yana olmadım. RTÜK'ün akçalı cezalarını da tasvip etmedim. Dünyanın gelişmiş pekçok ülkesinde olduğu gibi "öz denetim"den yanayım. Ancak bunun gevşetilmemesi önemli. Shov TV'de yeni bir dizi başladı; "Arkadaşlar İyidir". Belli ki en önemli etken, başrolün Kıvanç Tatlıtuğ'un -fazla besilisi- benzerine verilişi. Jön çıkarabilme çabası. Hepsinden önemlisi senaryodaki tehlikeler. Öğrenci, anfinin ortasında profesörüne "ananı avradını ..." diyebiliyor. Hem de aleni olarak. Hani sin-kafları bipledik savunmasıyla bu işten sıyrılamazlar. Çirkinliği ekrana yansıtmaya kimsenin hakkı yok. Aile içi çarpıklıklar böyle dışa vurulamaz. Amaç yıllar öncesinin Asi Gençlik'ini hortlatmak mı? Sanmıyorum. Efsane James Dean de bile böylesine küfürler kullanılmamıştı.

...

"Bodrum Masalı" bir diğer tehlikeli yapım. Oyuncuların yeteneğine lafım yok. Hepsi başarılı. Eski sevgililerin tesadüfler silsilesi ile tekrar biraraya getirilmesi olabilir. Şikayetim her iki tarafın artık büyüyen çocuklarının ayak oyunlarına dahil edilmesi. Biraz Dallas, biraz Hanedan koalisyonu. Toplum kötülüklere yönlendiriliyor.

Gecikmeli bir yazı

Şimdi de bir eksiğimi dile getireceğim. Önce Ahmet Kabaklı sonra Servet Kabaklı ile uzun yıllar çalıştım. Ahmet Hoca ile acı tatlı anılarım var. Servet'in gazetecilik mesleğine başlangıcında katkım olduğunu sanıyorum. Bu anıları kısa zaman sonra sizlerle paylaşmak amacındayım. Gelelim bir başka aile ferdine; "Esat Kabaklı". Onunla hiç karşılaşmadım. Ancak ekrandan izlediğim kadarıyla THM'nin önemli isimlerinden biri. TRT Müzik'teki Gurbet Treni'ni kaçırmamaya dikkat ederim. Peki hiç yazdım mı? Hayır. Oysa gazetenin bu köşesinde zaman zaman vagonlar gibi bağlandığımız günler olur. Katoliklerin beğendiğim tabiriyle "Artık günah çıkartacağım". Kabaklı her zamanki gibi muhteşemdi. Son parçasını Kuzecioğlu'ndan bir Kerkük türküsüne ayırması yüreğimi dağladı. Saddam yıllarında, gizlice Türkmeneli'ne gidişimi hatırladım.

...

Esat Kabaklı'nın bu defaki sürprizi ekrana sürdüğü genç bir yetenek oldu. Fatma Yıldırım, Gazi Üniversitesi'nin yakın zamanda açılan konservatuvarının ilk mezunlarından. Halen Ankara Radyosu'nun THM Gençlik Korosu'nda. Muhteşem ses ve meyana sahip. Kalender giyim-kuşamının altında çok hoş bir yüze sahip. Uzman dokunuşuyla, kesinlikle yıldız olacak. TRT bu kızın üstünde durmalı. Rahatlıkla sololara dahil edilmeli.

Canlı yayın kazaları

Müzik programlarındaki hatalara bir yerde hoş görüyle bakarım. Örneğin TRT Müzik'te altı bayanın canlı gerçekleştirdiği Mine'li Şarkılar'da bunların sonuncusunu izledim. Kemani bayan ile solistin uyumsuzluğu belirgindi. Önemli olan ise Mine Geçili'nin yayını erken bitirmesi hoş olmadı. Yine bir bayan olan yönetmenin kulaklıkla uyarısı sonucu final türküsüne geçildi. "Zamanlamayı kim kaçırdı"nın cevabını birlikte versinler. Bu arada yılların müzisyeni Mine Mucur'u piyano başında görmekle mutlu oldum.

Bir tutam spor

Fikret Engin, TV8'in maç anlatıcısı. Futbol spikerliğinin "uzun yıl şoförü". Önce Türkiye-Kıbrıs Rum Kesimi maçını anlattı. 15 dakika sonra İtalya-Fransa hazırlık maçını aktardı. Adam doğrayarak, tasarruf yapılacağını zanneden Lig TV yönetimi Engin'i transfer edebilir. 24 saat maç anlattırır. Böylece kemer sıkmanın alasını yapmış olurlar.

...

Muharrem Usta'ya göre "yer gök birleşse 2010-2011 sezonunun şampiyonluğunu Trabzonspor'dan kimse alamaz". Başkan bu işi resmen gerçekleştirirse hakeme kırmızı kart gösteren Salih'e ayrılan yerlere onun heykeli dikilir. Bu arada Oğuz Haksever'in Dursun Özbek'i ne zaman çağıracağının merakı içindeyim. Malum onun da cevap hakkı doğdu.

...

2018 elemelerinde ilk maçımız Hırvatistan'la. Yumurta kapıya dayandı ama ümidim yok. Sebebi basit. Rusya ile "al gülüm-ver gülüm" oyununun "golsüz ve futbolsuzluğuyla sevindirik" olanları görüyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları