Rusya’da enflasyon ikiye katlandı

Rusya’da enflasyon ikiye katlandı
İki ülke arasındaki krize kadar Rusya’da yüzde 0,1 olan haftalık enflasyon, yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından iki katına çıkarak yüzde 0,2’ye yükseldi

Rusya Federasyonu Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesinin akabinde Türkiye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların son haftalarda yaşanan enflasyon artışında etkisi olduğunu, fakat Merkez Bankası olarak bu durumun enflasyona etkisi konusundaki ilk tahmin değerlendirmelerini değiştirmeyeceklerini açıkladı. Türkiye yaptırımlarına kadar Rusya’da yüzde 0,1 olan haftalık enflasyon, yaptırımların yürürlüğe girmesinin ardından iki katına çıkarak yüzde 0,2’ye çıkmıştı. Rusya Merkez Bankası, Türkiye’ye uygulanan gıda ambargosunun enflasyon rakamlarına katkısının 0,2 - 0,4 yüzdelik puan olacağını açıklamıştı. Nabiullina, Merkez Bankası olarak bu tahmin rakamlarının üzerine çıkması konusunda ise bir endişelerinin olmadığını ifade etti.

Gıda ambargosu etkili

Nabiullina açıklamasında, “Tüketici fiyat artışında Türkiye gıda ambargosunun biraz etkisi olduğu doğrudur, fakat bundan önce de tüketici fiyatları artıyordu. Tahmin rakamlarımız değişmeyecektir çünkü biz bu kararı belli bir süre içerisinde aldık, bu da ithalatçıların işlerini yeniden düzenlemesine olanak sağlıyor.” şeklinde konuştu. Rusya İstatistik Servisi’nin verilerine göre (Rosstat) daha önce büyük bir bölümü Türkiye’den ithal edilen domatesin fiyatı artmaya devam ediyor. 15-21 Aralık tarihleri arasında domates fiyatları bir önceki haftaya göre yüzde 11 arttı. Domates fiyatları bir önceki hafta yüzde 9, 1-7 Aralık’ta ise yüzde 6,6 yükselmişti.

Senelik artış %12.7

Rusya’nın Türkiye’den gelen ürünlere ambargo koyması sonrasında, Rusya’da yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki artış son bir haftada da devam etti. Yaş sebze ve meyve ürünleri fiyatı 15-21 Aralık tarihleri arasında yüzde 2,6 artarken, bir hafta öncesinde ise yüzde 2,1 artmıştı. Ayrıca salatalık fiyatları da geçen hafta yüzde 7,7 artış gösterdi. Rusya’da haftalık genel tüketici enflasyonu ise yüzde 0,2 oldu. Türkiye’ye ambargo uygulamadan önce haftalık yüzde 0,1 artan tüketici fiyatları, ambargodan sonraki her haftada yüzde 0,2 artış gösterdi. Ayrıca 1-21 Aralık tarihlerinde yüzde 0,6 olan enflasyon, sene başından bu yana ise yüzde 12,7 oldu.

 

Günde 100 ton salatalık çaya döküldü

Antalya Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Rusya krizinin ilk haftasında günde 100 ton dikenli salatalığın Hacımusa Çayı’na döküldüğünü belirterek, “Şu anda fiyatlar yükseldi ama elde salatalık kalmadı” dedi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, Rusya ile yaşanan uçak krizinden 1 ay sonra dikenli salatalık fiyatının 2 TL’ye yükseldiğini söyledi. Rusya’ya ihraç edilen dikenli salatalık bir süre kabul edilmediği için üretici ve ihracatçının zarar gördüğünü vurgulayan Çelik, ilçede yaşanan kaybı çeşitli platformlarda dile getirdiğini kaydetti. Salatalık fiyatının normale döndüğünü, ancak şu an elde kalmadığını aktaran Çelik, krizin ilk 1 haftasında her gün 100 ton salatalığın Hacımusa Çayı’na döküldüğüne dikkati çekti. Gazipaşa’nın ne kadar zarar ettiğiyle ilgili milletvekillerine rapor gönderdiklerini de belirten Çelik, “Bugüne kadar bizim yaptığımız bu çalışmalar dışında çalışma olduğunu tahmin etmiyorum. Vatandaşımızı yanlış yönlendiriyorlar. Şu ana kadar bakanlığımızdan çıkan hiçbir destek yok. Çıkarsa bugünden sonra çıkar. Şahsi olarak umudum var ama kesinlikle verilecek diye bir şey yok” dedi.