Telabyad'da YPG'lilerin 3 katı yabancı asker var!

Telabyad'da YPG'lilerin 3 katı yabancı asker var!
Terör örgütü PYD'nin IŞİD'den alındığı 2012'den bu yana denetiminde tuttuğu Telabyad'daki yabancı asker sayısı, YPG'lilerin üç katına ulaştı. ABD ve İngiltere'nin üs kurduğu bölgede Fransız ve Alman askerleri de bulunuyor.

Yoğun olarak Arap kökenlilerin yaşadığı 100 bin nüfuslu Telabyad; 2012 yılında Esad rejiminden Özgür Suriye Ordusu'na, ardından değişik grupların hakimiyetine girdi. 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD'in kontrolüne geçen Telabyad, 2015 yılının Haziran ayında ise el değiştirerek PYD'nin silahlı kanadı YPG denetimine girdi.

PYD'nin denetimine geçmesinin ardından kentte yaşayanların buradan kaçtığı ve göçe zorlandığı, yerlerine de Ayn El Arap (Kobani), Rasulayn ve Haseke'den getirilen Kürtlerin yerleştirildiği ileri sürüldü. Türkiye bu demografik değişime büyük tepki gösterdi, ABD yönetimi de o dönemde PYD'yi uyaran kimi açıklamalar yapmak zorunda kaldı.

Telabyad'ı ele geçirerek Cezire ve Kobani kantonlarını birleştiren PYD'nin, batıdaki Afrin ile bütünleşmeyi sağlamak için IŞİD'in kontrolündeki Cerablus ile ÖSO'nun denetimindeki Azez'e yönelmesiyle, TSK, Fırat Kalkanı Harekatını başlattı. Cerablus ve Azez'i ÖSO güçleriyle birlikte alan TSK, daha sonra da El Bab'a yönelerek bu kasabayı IŞİD'den temizledi. Türkiye'nin El Bab'tan sonra hedefi olarak açıkladığı YPG denetimindeki Münbiç'e operasyona ABD tepki gösterdi ve bölgeye zırhlılarını yerleştirdi. ABD, İngiltere ile birlikte bu bölgeye birlikler sevk etti.

Telabyad'da da YPG'nin denetimine giren bölgeye Türkiye'den görülecek şekilde ABD ve İngiltere bayrakları asıldı. Silah ve mühimmat desteği sağlanan YPG denetimindeki bölgelere, ABD askerlerinin kullanımı için zırhlı araçlar da gönderildi.

TSK'nın PKK ve PYD hedeflerine yönelik Irak'ta Sincar, Suriye'de Karakoçak Dağı'na düzenlenen saldırıların ardından YPG, Telabyad'dan Türkiye'nin sınır karakollarına taciz ateşi açtı. PYD denetimindeki bölgelerden Mardin, Kilis ve Şanlıurfa'daki 12 karakola defalarca havan, roket ve ağır silahlarla saldırı düzenlendi. Sınır birliklerince bu saldırılara verilen karşılıklarda çok sayıda YPG'li öldürüldü. Telabyad'dan geçen Perşembe günü Akçakale'deki Tekçe Hudut Karakolu'na düzenlenen ve bir askerin yaralandığı havan ve silahlı saldırı üzerine yapılan misillemede 7 YPG'li öldürüldü.

Son süreçte yaşananların ardından Telabyad'daki gelişmeler istihbarat birimlerince yakın takip altına alındı. Son günlerde üzerinde ülkelerine ait bayrakların bulunduğu araçlarla kentte dolaşan ABD'li askerlerin sıkça görüldüğü Telabyad'ı mercek altına alan istihbarat birimleri, ilginç bilgilere ulaştı. Türkiye sınırının yanı başında yaşananları yakından izleyen istihbarat birimlerinin elde ettiği bilgiler ışığında güvenlik güçleri de sınır hattında ek önlemler alıyor.

ABD VE İNGİLTERE'NİN 550 ASKERİ BULUNUYOR

İstihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre Telabyad'da, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ardından değişik ülkelerden askerler geldi. Telabyad'da son verilere göre 300 kadar silahlı YPG'li bulunurken, ABD ve İngiltere'nin 550, Fransa'nın 100, Almanya'nın 100 askeri bulunuyor.

ÜRDÜN ORDUSUNDAN AYRILMIŞ ASKERLER VAR

Bunların yanı sıra değişik ülkelerin ordularından ayrılan bazıları gönüllü, ancak çoğunluğu paralı olarak Telabyad'da YPG saflarında yer alan askerler bulunuyor. İstihbarat birimlerinin kendi çalışmaları, Suriye'deki haber elemanları ve sınır hattında yakalanan teröristlerin üzerinde ele geçirilen notlar ve sorgulamalarından ulaşılan bilgiler doğrultusunda Telabyad'da halen 23 Ürdün ordusundan ayrılmış asker bulunuyor.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DA VAR

YPG saflarında Ürdünlülerin yanı sıra Suudi Arabistan ve değişik ülkelerden ayrılmış bazı askerler yer alıyor. Sayılarının 150 civarında olduğu tahmin edilen paralı yabancı askerlerin Telabyad'da genellikle kum torbaları ile siper oluşturulmuş Türkiye'yi gören yüksek binalarda keskin nişancı olarak görevlendirildikleri belirlendi.

İlgili Haberler