Televizyonlarda PKK devleti karartması var!

Cenevre'de "Suriye için yeni bir anayasa" toplantıları yapıldı! Suriye'ye yeni anayasa yapmak isteyen ülkeler Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmeler yaptı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre "Mistura, ilk iki gün Astana sürecinin garantörü Türkiye, Rusya ve İran'ın temsilcileriyle bir araya geldi. Hemen ertesinde ise Mistura'nın masasında, ABD'nin başını çektiği Fransa, Almanya, İngiltere, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan oluşan 'Küçük Grup' temsilcileri vardı. Toplantıda ABD'yi Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey ile yardımcısı Joel Rayburn temsil etti."

Cansu Çamlıbel haberde şu bilgileri verdi:

"Görüşmelerde ABD kapsamlı bir çerçeve öneri sundu. Hürriyet'in bir kopyasına ulaştığı belgede ABD, kurulacak anayasa komisyonunda 'kuzeydoğu Suriye'den de temsilciler bulunmasını istiyor. 'Kuzeydoğu Suriye', terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'nin ana unsur olduğu SDG'nin kontrolünde bulunuyor. Yeni anayasada cumhurbaşkanının yetkilerinin bölgesel hükümet kurumlarının bağımsızlığını garanti edecek şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor."

***

ABD'nin Suriye için hazırladığı Anayasa önerisinin Türkiye'den sadece Hürriyet'e verilmesi ilginç değil mi?

Ben günlerdir Cenevre görüşmeleriyle ilgili haberleri takip ediyordum. Anadolu Ajansı, 11 Eylül tarihinde "Suriye için Anayasa Komitesi toplantıları sona erdi. İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde 4 saatten fazla süren toplantıların ardından Mistura ve katılımcı ülkelerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Mistura'nın 18 Eylül'de BM Güvenlik Konseyi'ne hitap ederek, Cenevre görüşmeleri hakkında bilgilendirmede bulunacağı öğrenildi." diye bir haber geçmişti.

O haberde de "BM Özel Temsilcisi Mistura, cuma günü 'küçük grup' olarak adlandırdığı Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD temsilcileriyle görüşmeler yapacak." deniliyordu.

Mistura o görüşmeleri yaptı ve ABD tarafı, Türkiye'deki tepkiyi ölçmek için yaptığı öneriyi Hürriyet'e sızdırdı. Öyle anlaşılıyor!

Anadolu Ajansı, 12 Eylül tarihli haberinde de "BM gözetiminde Cenevre'de 10-11 Eylül'de bir araya gelen Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Suriye anayasasını yazacak komitenin oluşturulması için ortak Çalışma Grubu kurdu." diyordu.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise "Süreç, Astana garantörleri arasında teknik düzeyde görüşmelerle devam ettirilecektir." diye açıklama yaptı ama 15 Eylül'de sızdırılan Amerikan önerileri hakkında hiçbir görüş bildirmedi!

Hürriyet'teki haber, aynı havuzdan yararlanan CNNTÜRK'te ve kaynak belirtilerek Akşam'da, Yeniçağ'da ve Aydınlık'ta da yayınlandı.

***

ABD, "Suriye'nin kuzeydoğusu" diyerek, kendi kurduğu PKK devletine bağımsızlık istiyor, bunun için de PKK'yı Cenevre'de masaya oturtmak amacıyla zemin yokluyor ama Türkiye'de televizyonlar "İdlib" diyor, "terör operasyonları" diyor!

Kısacası, medya bilinçli olarak ABD'nin PKK devletine bağımsızlık vermek girişimini görmüyor, işitmiyor! PKK devleti gözden kaçırılıyor, haberler karartılıyor!

ABD önerileriyle ilgili Nejat Eslen'in odatv'de yazdığı bir makale var.

Eslen, özetle şöyle diyor: 

"Fırat'ın doğusunda Suriye'de 70 bin PKK'lı varken, 'PKK'nın belini kırdık' diyebiliyoruz.

Amerikan önerileri, Suriye'nin parçalanmasının kabulü anlamına gelmektedir.

Türkiye'nin anayasa hazırlık çalışmalarına, Amerika'nın talebi ile herhangi başka bir kimlik ile PKK-PYD temsilcilerinin katılmasını kabul etmesi, Suriye'de Fırat'ın doğusunda PKK-PYD yapısını meşru bir güç olarak kabul etmesi anlamına gelecektir.

Televizyonlarda sadece İdlib'i tartıştırarak bu süreci karartmak mümkün değildir.

Bu süreçte amaç su ve enerji zengini Fırat-Dicle havzalarını ele geçirmektir ve asıl hedef Türkiye'dir."

Yazarın Diğer Yazıları