TEOG’da skandal!

TEOG’da skandal!
Küçükçekmece’de ikamet eden öğrenci Heybeliada’ya, Bostancı’da oturan Çatalca’ya, Avcılar’da oturan Beykoz’daki, okula tercih etmemesine rağmen yerleştirildi

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) bu yıl ilk kez yapılan ve Anadolu ve Fen Liseleri’ne öğrenci yerleştiren Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sonuçları önceki gün açıklandı. MEB açıklamasına göre yerleştirmeye esas puana sahip 1 milyon 291 bin 851 ortaokul son sınıf öğrencisinden 1 milyon 136 bin 546’sı tercihte bulundu. Bu adaylardan 1 milyon 57 bin 799’u A grubu tercihine, 78 bin 447’si ise okul türlerinin olduğu B grubu tercihine yerleştirildi. Herhangi bir tercihte bulunmayan 134 bin 788 öğrenci ise Bakanlık tarafından herhangi bir okula yerleştirildi. 

40 bin imam hatibe
Hiç tercih yapmayan ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerleştirdiği 134 bin adayın 40 bini imam hatip lisesine yerleştirildi. Geriye kalan 94 bin aday ise meslek liselerine yerleştirildi. Ancak sonuçların açıklanmasıyla birlikte skandal yerleştirmeler ortaya çıktı. Bir çok kişi tercih etmediği ilçelere ve evlerinden çok uzak okullara yerleştirilirken, kimi de tercih etmediği okullara yerleştirildi. Bir veli, ikamet adreslerinin Küçükçekmece olmasına rağmen çocuğunun Heybelida’ya yerleştirildiğini söyledi.

Veliler isyan etti
Bu duruma isyan eden veli, “Tercih listemde Adalar olmamasına rağmen, ve MEB’in bütün öğrencileri evlerine yakın yerlerine yerleştireceklerini açıklamasına rağmen çocuğumu Heybeliada’da okula yerleştirdiler. Buraya çocuğum nasıl gider. Bu tam anlamıyla bir skandaldır. Düzelmesini bekliyorum” dedi. Bir başka veli ise, “Kızım 450 puan aldı. A grubu tercihlerine göre yerleştirilemediğinden B grubu tercihlerine göre Çatalca çok programlı Anadolu lisesine yerleştirilmiş. Bostancı’da ikamet ediyoruz, ilçe tercihlerimiz Maltepe-Üsküdar-Ataşehir, Çatalca’yla ne alakası var” dedi. Bir başka veli ise “Oğlum TEOG yerleştirmesi ile kız meslek lisesine yerleştirildi. Gitmek istemiyor ne yapmalıyım şaşırdım” derken bir diğeri de “Bakanlığı tebrik ediyorum. Kozyatağı’ndaki çocuğun kaydını Silivri’de bir okula yapmışlar. 3 kişi daha duydum hem de ilk 15 dakikada. Ehil olmayan insanları ideoloj saçmalığıyla bir yerlere getirirsen olacağı budur” ifadelerini kullandı. İsyan eden bir öğrenci babası da “Çocuğun puanı yüzdelik dilimlerdeki anadolu liseleri tutarken hiç tercih yapmadığımız halde mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne nasıl yerleştirilir? Bu çocuk Ümraniye’de oturuyor iken nasıl uzak bir ilçeye verilir?” 

Torpil var mı?
Yine bir Veli de, Avcılar’da oturmasına rağmen çocuğunun Beykoz’da bir okula yerleştirildiğini belirtti. Yine bir çok veli çocuklarının kendi istekleri dışında İmam Hatip Lisesi’ne kaydedildiğini belirterek, “Bizim tercihimiz olmayan yerlere neden çocuklarımız kaydediliyor?” diye isyanını dile getirdi. Bir çok kişi de, “Kim hangi okula kaç puanla yerleşti, bu açıklansın. Böylece torpil olup olmadığını görelim” diyerek Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi. Yerleştirme sonrası nakil başvuruları yarın başlayıp haftalık periyotlarla 26 Eylül 2014 günü mesai bitimine kadar devam edecek. 

Türk Eğitim-Sen’den tepki
Türk Eğitim-Sen Genel başkanı İsmail Koncuk da uygulamaya tepki göstererek “Veliler isyan edecek tabii. Bu konudaki tartışmalar daha da büyüyecektir. Okulların derslik kapasiteleri, öğrenci kapasiteleri hepsi sisteme yüklendi. Program boşluklara göre otomatik olarak atama yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu işinden ancak kapasiteyi şişirerek çıkabilir. En yakın okulun kapasitesi 100 kişi ise sınıf kapasitelerini 60 kişiye çıkarır. Yapabilecekleri bu. Yeni derslik de bu saatten sonra açamazlar” dedi.