Asılsız ithamlarla sınır ihlalinin üstü örtülemez

Asılsız ithamlarla sınır ihlalinin üstü örtülemez
Başbakan Davutoğlu KKTC’ye yapacağı ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu

Asırlık komşuyuz oturup konuşalım

Davutoğlu, iki ülke arasındaki gerilim hakkında “Rusya ile asırlardır komşuyuz. Rusya’ya çağrımız, ’benzer olayların yaşanmaması için iletişim kanallarının açık tutulmasıdır’, ama sınırlarımızın ihlali konusunda kimseye taviz vermeyiz” ifadelerini kullandı. 

 

Asılsız ithamlarla sınır ihlalinin üstü örtülemez

Başbakan Ahmet Davutoğlu,  “Hava sahamızın ihlali karşısında sessiz kalmamızı kimse bekleyemezdi. Türkiye’ye dönük asılsız ithamlarla Türk hava sahası ihlalini örtmek mümkün değil” dedi. İlk resmi yurt dışı ziyaretini, KKTC’ye gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “Elçi’nin ölümünün polis kurşunu ile gerçekleştiği” iddiasına sert tepki gösteren Davutoğlu, “Kendisine hiçbir şey yapmayacak olan hukuk devleti kuralları içerisinde devlet temsilcilerine konuşmak yerine, dönüp oradaki teröristlere hitap etsin. Teröristleri arkasına alarak, teröristlerin yanında durarak ulaşacağı tek yer Tahir Elçi’nin katline sebebiyet verenlerle işbirliği yapma konumudur” dedi. Aynı saldırıda iki polisin de şehit edildiğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, o polislere saldırı olmamış olsaydı, polislerin ve Elçi’nin hayatta olacağını ifade etti. Davutoğlu, “O iki polisimize saldıranlara hiçbir şey söylemeyenler, o saldıranların peşinden giden polislerin girdiği çatışma üzerinden spekülasyonu üretmeleri aslında cinayeti örtme çabasıdır” diye konuştu. Davutoğlu, Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin de, Türkiye’nin defansif bir şekilde yalnızca kendi hava sahasını savunduğunu belirterek, “Şunu Rus yetkilerinin bilmesi icap eder, Türk uçakları Rus hava sahasına ihlal etmedi, Türk uçakları Rus uçağını herhangi bir hava sahasında hedef almadı. İhlal edilen Türk hava sahasıdır ve dünyanın her yerinde hava kuvvetlerinin birinci görevi, hava sahasının ihlallerden korunmasıdır” dedi.

Olayda kasıt yoktur

Davutoğlu, şöyle devam etti:  “Olayın hemen sonrasında Rus yetkililere olayla ilgili detaylı bilgi verildi. Böyle bir olayın yaşanmasını istemezdik ama yanı başımızda bir savaş cereyan ederken ihlal karşısında da sessiz kalmamızı kimse bekleyemezdi. Olayda kasıt yoktur, oturup konuşulur, bu konuda atılacak adımlar birlikte ele alınır. Tekrar ilişkilerimizin normal, iletişime açık bir şekilde sürmesi sağlanabilir ama bunun yerine karşılıklı suçlamalarla, Türkiye’ye dönük asılsız ithamlarla Türk hava sahası ihlalini örtmek mümkün değil. Suriye krizi bir Türk-Rus krizi değildir. Hatta Suriye krizi bir Rus-NATO krizi de değildir ama bu tutumun sürdürülmesi sebebiyle şu anda maalesef Türkiye ile Rusya arasında bir krize dönüşmüş bulunmaktadır.”  KKTC’ye gelen Davutoğlu, Rauf Denktaş’ın mezarını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Davutoğlu, saygı duruşunda bulunduğu törende, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından anıt özel defterini imzaladı. Davutoğlu, daha sonra Boğaz Şehitliğini ziyaret ederek çelenk sundu.