Termik santral inşaatında Çinli işçiler çalışıyor

Termik santral inşaatında Çinli işçiler çalışıyor
Soma’da yapımı süren termik santralde işten çıkarılan işçilerin yerine bin tane Çinli işçi getirildi. Termik santral inşaatında cıvatalardan sonra İşçiler de Çin’den geldi.

Soma’da Kolin Grubu’nun yapımını sürdürdüğü termik santral inşaatında işten çıkarılanların yerine bine yakın Çinli çalıştırdığı belirtildi. Bir işçi , inşaatta çalışan 4 bin 200 kişinin binini Çinlilerin oluşturduğunu da belirterek “10 gün öncesinden gelmeye başladılar. Eski çalışanların yanına 3’e 4’e dağıttılar. Zaten inşaatın cıvata gibi tüm ekipmanları Çin’den geliyordu, şimdi de işçileri oradan gelmeye başladı. Bazen kendimi Çin’de zannediyorum” diye konuştu.

2 BİN İŞÇİ İŞSİZ KALDI

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine göre, Kolin Grubu’na bağlı Hidro- Gen AŞ, Efor Endüstriyel adlı taşeron şirketle yaptığı anlaşmayı geçen nisanda feshetmiş, taşerondaki 2 bin çalışan işsiz kalmıştı. Yaklaşık 10 gün önce termik santral inşaatına Çin’den işçi getirilmeye başlandığı ve sayılarının bine ulaştığı öğrenildi. Maliyeti asgari ücretin altında olduğu savlanan Çinli işçilerin, diğer çalışanlar üzerinde baskı unsuru olarak kullanıldığı savlandı. Aylardır “sizi de kapının önüne koyarım” tehdidiyle karşı karşıya olduklarını belirten bir işçi , “Saat 10.00’daki çay saatini bile kaldırdılar. ‘Çay içeni, telefonuyla oynayanı görürsek kapının önüne koyarız’ diyorlar. Aylardır tehditle gidiyoruz” yorumunu yaptı. Adının açıklanmasını istemeyen aynı işçi , çalışan 4 bin 200 kişinin bininin Çinlilerin oluşturduğunu da belirterek, “10 gün öncesinden gelmeye başladılar. Eski çalışanların yanına 3’e 4’e dağıttılar. Zaten inşaatın cıvata gibi tüm ekipmanları Çin’den geliyordu, şimdi de işçileri oradan gelmeye başladı. Bazen kendimi Çin’de zannediyorum” diye konuştu. Bu durumun işyerinde huzursuzluk yarattığını da vurgulayarak, “Geçen gün giriş kapısı önünde toplanarak eylem yapma kararı aldık. Ancak işveren geri adım atacağını söyledi. Eylemimizi şimdilik erteledik” dedi. Tütün-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem de geçen günlerde sosyal medya hesabından, “Soma’daki Termik Santral inşaatına Kolin Çin’den işçi getiriyor. 1500 işçiden 500’ü geldi bile. Soma bir Çin’den göç almamıştı” paylaşımı yapmıştı.