Termik santrallerin satışı hızlandırılıyor

Termik santrallerin satışı hızlandırılıyor
Toplam kapasitesi 1.500 MW olan Tunçbilek, Orhaneli ve Soma termik santralleri de özelleştiriliyor. Bakan Şimşek; 2014’ün özelleştirmede rekor yılı olacağını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl özelleştirmede tarihi bir başarıya imza atarak 12,5 milyar dolar tutarına ulaştıklarını hatırlatarak, “Bu yıl ise daha şimdiden 10 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014’ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz” dedi. Geçtiğimiz günlerde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la da görüştüklerini açıklayan Mehmet Şimşek, termik santrallerin özelleştirilmesi konusunda yol haritasının belirlendiğini ifade etti. Mehmet Şimşek, toplantıda, toplam kapasitesi 1.500 MW olan Tunçbilek, Orhaneli ve Soma termik santrallerinin özelleştirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, konuya ilişkin yazıların kısa zaman içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iletileceğini kaydetti. 

Mehmet Şimşek, bir ara gündemde olan Çan Termik Santrali’nin özelleştirilmesinin ise daha sonra görüşüleceğini bildirdi. 

Yabancı ilgisi
Bakan Şimşek, 2004 ve 2009 yıllarında hazırlanan strateji belgeleri ile öncelikle elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesini ve bunun ardından üretim tesislerinin özelleştirilmesini esas alan bir uygulama planını öngördüklerini hatırlattı. Soma ve Tunçbilek termik santrallerinin kullandığı kömür madenlerinin sorumluluğunun Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde kalacak şekilde bir özelleştirme modeli üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu iki santralin kullandığı maden sahasında ihtiyaçlarından fazla kömür var. Bu ilave kömürün yeni santral yapılarak kullanılmasını hedefliyoruz” dedi. Şimşek. üretim özelleştirmelerine yabancıların da büyük ilgisi olduğunu söyledi.