Terör olayları çocukları nasıl etkiler? (1)

Cocuğun yaşına ve kişisel özelliklerine göre olumsuz etkiler farklılık gösterebilir. Çocuklar ya içe kapanır sessiz kalırlar ya da hırçınlaşırlar. Çocuklar yaşadıkları acı veren olayları oyunlarında dile getirebilirler. Ailelerine karşı ayrılık korkusu yaşadıklarından onlara aşırı yapışma ve bağımlılık davranışları gösterirler. Kabuslar, uyku sorunları yaşarlar. Uykuda konuştukları, ağladıkları görülür. Yalnız kalamaz ve uyuyamazlar. Yaşlarına uymayan bebeksi davranışlar gösterebilirler. Yatak ıslatma, parmak emme gibi.
Okul çağındaki çocuklar terörü anlayabilirler. Ailelerine ve yakınlarını da bir şeyler olabilir korkusuyla boğuştuklarından okul başarıları düşebilir. Çocukların yaşadıkları kaygılar fiziksel şikayetlere dönüşebilir. Baş veya karın ağrısı, iştahsızlık, daha önce sevdikleri şeylere ve çevrelerine ilgisizlik gösterebilirler. Dünyaya ve insanlara güven sorunları yaşayabilirler.
Terörden Etkilenen Çocuklar İçin Ailelerin ve Öğretmenlerin Yapabilecekleri:

1) Güven Duyguları Onarma Yoluna Gidin
Terörden yetişkinlerden daha fazla çocuklar etkilenirler. Terör saldırılarında kişisel yaşanan korku hızlı bir biçimde yayılır.

2) Güvenli Bir Ortam Yaratın

Bu tür olaylar korkuyu pekiştirir. Çocuklar hem kendileri için hem de aileleri için korkarlar. Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayın. Böyle durumlarda onları yalnız bırakmayın, hayatın devam ettiğini anlatın.

3) Duygusal Destek Verin
Çocukların rahatlıkla soru sormalarını sağlayın. Onların kafasındaki düşünceleri sizinle paylaşmaları onları rahatlatacaktır. Bu düşüncelerin sizde de olduğunu onlarla rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Onlarla konuşun, onları konuşturun. Böyle durumlarda çocuklar bazen konuşmama yolunu seçebilirler. Eğer konuşmazlarsa onların kafalarındaki korku, kaygı ve endişeleri öğrenemezsiniz. Olaylara tanık olmuş bir çocuk olaylarla ilgili yanlış varsayımlarda bulunabilir. Hatta olan olayları “ben gece geç yattığım için Tanrı beni cezalandırdı” sanabilir. Bunlar bana bir ihtar olarak oldu diye düşünebilir. Çocuğun yaşadığı, tanık olduğu olayları ve bu olaylardan dolayı ortaya çıkmış düşüncelerini ona açıklarken onun yaşını göz önünde bulundurun.

Yazarın Diğer Yazıları