Terör olayları çocukları nasıl etkiler? (2)

Terörden Etkilenen Çocuklar İçin Ailelerin ve Öğretmenlerin Yapabilecekleri:

4) Çocuklarla Olayla İlgili Konuşmaktan Kaçınmayın
Olayı kapatmaya, konuyu değiştirmeye çalışmayın. Böyle bir olayı yaşayan çocuk olayı hemen zihninden atamaya bilir. Çocuklarınıza açık, dürüst ve anlaşılır olarak yaklaşın. Olayları anlatırken örnekler gösterebilirsiniz. Kendi çocukluğunuzdan çocukluğunuzda yaşadığınız korkulardan bahsedebilirsiniz. Olayları çocuk gözünden görmeye çalışın. Çocuğun bakış açısı sizi doğru yöne yönlendirecektir. Çocuklar olaylarla ilgili sizin ve pek çok kişinin konuşmalarına tanık olmuş olabilirler. Özellikle olan bitenle ilgili yorumları TV’den izlemiş olabilirler. TV’de konu ile ilgili yorum yapan spiker çocuğun kafasını daha fazla karıştırmış olabilir. Bunu öğrenmek için onlarla konuşun, sorular sorun ve onlarında size sorular sormasına izin verin. Bu tartışmaları okulda da öğretmenine önerin.

5) O Anda Sizinde Korktuğunuzu Onunla Paylaşın
Çocuğunuza olanlardan sizinde korktuğunu söyleyin. Ama ona bu korkularla nasıl baş edilmesi gerektiğini bildiğini anlatın. Hatta bildiklerinizi ona da öğretebileceğinizi söyleyin.

6) Çocuğunuzun TV’de Konu ile İlgili Seyredeceği Şeyleri Kontrol Edin
Bazı öfkeli konuşmacılar, yine daha büyük bir saldırıya geçeceğiz gibi konuşmalar sakinleşmiş olan çocuğu paniğe sokabilir. Çocuğun TV’de olayın görüntülerini tekrar tekrar izlemesi, sakıncalıdır. 6 yaş ve altındaki çocuklar TV’de değişik kanallarda olay görüntülerini tekrar tekrar izlediklerinde sürekli böyle olayların olmaya devam ettiğini sanabilirler. Uygun bir TV kanalından görüntüleri birlikte izleyip, ona konu ile ilgili bilgiler verebilirsiniz.

7) Biran Önce Evde Normal Yaşantıya Geçin
Onun görebileceği şekilde yüksek sesle ağlamak, hep o konuyu konuşmak onun kafasını karıştırabilecektir. Evde eski yaşam düzenine ne kadar çabuk dönerseniz, çocuk olayların bittiğini o kadar hızla anlayacak ve rahatlayacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları