Terör olaylarında ergenlik dönemindeki çocuklara yaklaşım

1) Sevdiklerinle Daha Çok Zaman Geçir
Üzüntü verici olaylar hakkında birbirinizle konuşmak yaralı olacaktır. Aile bireyleri bir bütündür. Birlikte olmak güç verir. Böyle anlarda aile desteği yaraları sarmakta çok etkilidir. Yaşamında sana daha önce zor anlarında nelerin, kimlerin, nasıl yardımcı olduğunu düşün ve bu olayda da bunları kullanıp kullanamayacağını gözden geçir. Ailende üzüntü içinde olan kişilere destek ver. Yaşamında senin için önemli olan şeyleri, insanları, anları düşün.
2) Olayları TV’den veya Basından Tekrar Tekrar İzleme
Tekrar izlemek her defasında yeniden sarsılmana neden olacaktır.
3) Bu Yaşananlar Senin Hala Güvende Olmadığını Göstermez
Buna izin verme. Evin ve okulun güvenli yerler. Pek çok dostun var, ailen, arkadaşların, yakınların sana destek olabilir. Uzman kişilerde sana destek verebilir. Korkun ve sıkıntın devam ediyorsa, bu durum sadece sana ait değil. Pek çok kişide aynı sıkıntı ve korkuları yaşıyor. Bunların ortadan kalması için kendine zaman ver.
4) Öfke ve Haksızlık Duyguları Yaşayabilirsin
Bu durum neden benim başıma geldi diye öfke ve haksızlık duyguları içinde olabilirisin. Bu durumu bir ceza gibi düşünmemelisin.
5) Dikkatin ve Konsantrasyonun Bozulmuş Olabilir
Bu durum okul başarında düşme yaratabilir. Tüm bunlar geçicidir. Kendini bu olayları düşünüp ağlarken bulabilirsin. Uykuya dalmakta zorluk çekebilirsin.
6) Yardım İstemekten Çekinme
Sıkıntı ve kaygılarının taşıyabileceğinden fazla olduğunu hissettiğinde önce aileden, arkadaşlarında yardım isteyebilirsin. Sıkıntılarını onlarla paylaş, konuş, anlat utanma. Sıkıntılı olmak bir acizlik ifadesi değildir. Çocuklar korkar, ağlar bir fikir doğru değildir. Büyüklerde ağlayabilir, korkar ve endişelenebilirler. Endişe, korku doğal duygulardır. Yapılması gereken bu duygular uzun süre devam ederse onlardan kurtulma yoluna gitmektir. Buna karar vermek, istemek, başarmak ilk adımdır.

Yazarın Diğer Yazıları