Terör olaylarında ergenlik dönemindeki çocuklara yaklaşım

Üzüntü verici olaylar hakkında birbirinizle konuşmak yararlı olacaktır. Aile bireyleri bir bütündür. Birlikte olmak güç verir. Böyle anlarda aile desteği yaraları sarmakta çok etkilidir. Yaşamınızda size daha önce zor anlarında nelerin, kimlerin, nasıl yardımcı olduğunu düşünmeli ve bu olayda da bunları kullanıp kullanamayacağını gözden geçirmelisiniz. Ailenizde üzüntü içinde olan kişilere destek vermeli. Onları konuşturarak yalnız olmadıklarını hissettirmelisiniz. Yaşamınızda sizin için önemli olan şeyleri, insanları, anları düşünmelisiniz.

Bu yaşananlar gencin hala güvende olmadığını göstermez
Ev ve okul güvenli yerlerdir. Pek çok dostunuz, aileniz, arkadaşlarınız, yakınlarınız size destek olabilir. Uzman kişilerde size destek verebilir. Korku ve sıkıntı devam ediyorsa, bu durum sadece size has değil, pek çok kişide aynı sıkıntı ve korkuları yaşıyor. Bunların ortadan kalması için kendinize zaman vermelisiniz. Kendinizi üzüntü, korku, karmaşa, kızgınlık içinde bulabilirsiniz. Bu normal çünkü sizinle birlikte pek çok kişi bu duyguları yaşıyor. Zaman geçtikçe bu duygular gittikçe azalacak ve normal yaşama döneceksiniz.

Öfke ve haksızlık duyguları yaşayabilirsiniz
Gençler genellikle bu durum neden benim başıma geldi diye öfke ve haksızlık duyguları içinde girebilir ancak bu durumu bir ceza gibi düşünmemelidirler.

Dikkat ve konsantrasyon bozulmuş olabilir
Okul başarınızı olumsuz etkileyebilir. Kendinizi bu olayları düşünüp ağlarken bulabilir ve uykuya dalmakta zorluk çekebilirsiniz. Bunlar geçicidir.

Yardım istemekten çekinmeyin
Sıkıntı ve kaygılarının taşıyabileceğinden fazla olduğunu hissettiğinizde önce aileden, arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Çocuklar korkar, ağlar bir fikri doğru değildir. Büyüklerde ağlayabilir, korkar ve endişelenebilirler. Endişe ve korku doğal duygulardır. Yapılması gereken bu duygular uzun süre devam ederse onlardan kurtulma yoluna gitmektir. Buna karar vermek, istemek, başarmak ilk adımdır.

Yazarın Diğer Yazıları