Teşekkürler Hozat'lı Başkan

Diyor ki, "Moğol istilasından sonra Anadolu'yu ayağa kaldıran, insanımızı kardeşlik bağıyla birbirine bağlayan Horasan erenlerine, onların yoluna ve anlayışına şimdi daha fazla ihtiyacımız var..."

Tunceli'nin Hozat ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Celaleddin Polat, Munzur Üniversitesi ile Seyit Cemal Vakfı'nın düzenlediği çalıştayda söylüyor bunları...

Kendisini ve o müthiş konuşmayı geç fark etmiş olmam elbette eksikliğim... Gecikmiş de olsak o konuşmayı gündeme getirmek, bir hakkı teslim etmek anlamına geldi...

Tunceli olunca, Hozat olunca, Alevi olunca, birlik ve beraberliğimizin bu kadar düşmanca saldırılara maruz kaldığı, Müslümanlığın IŞİD gibi Taliban gibi olumsuz yorum ve uygulamalara sürüklendiği bir ortamda, o konuşma çok daha anlamlı geliyor insana...

***

Adına çalıştay düzenlenen Seyit Cemal Sultan'ı bakın nasıl tanımlıyor Hozat'lı Başkan: "Kolonizatör Türk dervişlerindendir. Alperendir. Bu toprağı Türkleştiren ve Müslümanlaştıran ululardandır..."

O güzel konuşmanın tamamını bu köşeye sığdırmak mümkün değil ama sağduyu ve kardeşliğimiz adına ümidimizi artıran konuşmaya ait bazı pasajları aktarmak istiyorum:

"Altını çizerek söylüyorum. Bugünün ve yarının çimentosu Seyit Cemal Sultan, Rasul Baba, Karacaahmet Sultan, Seyit Hayrani Veli, Seyit Battal Gazi, Kolu Açık Hacım Sultan, Akça Dede, Hayran Bali, Kaymak Baba, İbrahim Dede vb. Horasan erenleri ve gazileri ile onlardan el almış Anadolu ve Rumeli erenleridir..."

***

"Bir dilek ve temenni ya da öylesine laf olarak söylemiyorum... Nedir bu temel? Biliyorsunuz Türkiye'de yıllardır bir doğu batı ayrımı almış başını gidiyor... Yıllardır bizlere Erzincan, Tunceli, Malatya ve Elazığ'ı doğu; Afyon, Kütahya, Konya, Uşak, Eskişehir, Çanakkale, Balıkesir, Muğla, Denizli ve Manisa'yı batı olarak tarif ettiler...

Ben size söyleyeyim... Seyit Cemal Sultan Afyon Döğer'de, oğlu Asildoğan Çanakkale'de, Rasul Baba Kütahya Altıntaş Beşkarış'ta, Karacaahmet Sultan'ın evlatları Afyon İhsaniye Karacaahmet'te, Seyit Hayrani Veli Konya Akşehir'de, Kolu Açık Hacım Sultan Uşak'ta, Seyit Battal Gazi Eskişehir Seyitgazi'de ve büyük sultan Hacıbektaş'ta yattığı sürece onların evlatları ve sevenleri Türkiye'nin Balkanlar'ın her yanında olduğundan daha fazla Tunceli'de, Elazığ'da, Erzincan'da, Malatya'da olduğu sürece kim bakar doğuya, kim bakar batıya?

Canlar... Kardeşlerim... Doğu da biziz, batı da biziz... Hâlâ anlamadık mı?"

***

"Kat etmemiz gereken çok mesafe var... Osmanlı arşiv belgeleri, Şer'iyye sicilleri, vakıf kayıtları, Tapu Tahrir defterleri, askeri arşivler hep çalışmayı bekliyor... Bu çalışmaları bizler yapmazsak başkaları yapıyor. Yabancılar bu çalışmaları insanlığa hizmet olsun diye yapmıyor. Bizi bölmek ve parçalamak için malzeme üretmek amacıyla yapıyor.

Bugün Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere, Batı ülkelerindeki Türkiye çalışmalarının önemli kısmı etnik ve mezhebi konulardaki araştırmalardır. Bunlar ilmî görünüşlü Ehl-i Salip, Haçlı çalışmalarıdır..."

***

"Üniversitelerimiz tüm Türkiye ve hatta eski Osmanlı coğrafyasındaki saha araştırmalarıyla, arşiv ve literatür araştırmalarıyla, Horasan erenlerini ve onlardan el alan Anadolu ve Rumeli erenlerini tek tek tespit etmelidir... Tarihi Horasan bölgesini, oradan yaşanan büyük göçü, Türkmenlerin Malatya'da yok edilişini, Karaman, Sahipata ve Germiyan bölgesinin merkez yapılanmasının nedenlerini, bu beyliklerin coğrafyasının sosyolojik yapısını, daha sonra bu bölgeden olan göçleri ilim dünyası inceden inceye araştırmalıdır... "

***

Biz Hacı Bektaş Veli'de, Yunus Emre'de görüldüğü gibi İslâm'ın bizi birleştirmesini istiyoruz. Bu nedenle diyoruz ki 'Hepimiz Müslümanız. Allah'ımız bir. Peygamberimiz bir. Hepimiz Ehl-i Beyt'i seviyoruz'. Bu temel konulardaki birliği önde tutmalı, detaylardaki farklılığa gözlerimizi kapamalıyız..."

***

"Moğol istilasından sonra Anadolu'yu ayağa kaldıran, insanımızı kardeşlik bağıyla birbirine bağlayan Anadolu erenlerine, onların yoluna ve anlayışına şimdi daha çok ihtiyacımız var" diye tarihe not düşen Hozat'lı Başkan'a teşekkürler...

Yazarın Diğer Yazıları