TESK Başkanı Palandöken: "Yangına körükle gitmek..."

TESK Başkanı Palandöken: "Yangına körükle gitmek..."
TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yüksek kurlardan ithal ve lüks ürünlere olan talebimiz hiç azalmadan devam ederse bunun yangına körükle gitmekten bir farkı kalmaz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Palandöken, vatandaşların lüks ve ithal ürünlere olan talebine ilişkin açıklama yayımladı.

"Yeterince tasarruf oranına sahip bir ülke olsaydık vatandaşlarımızın satın alma gücü ve buna bağlı olarak marjinal tüketim eğilimi çok daha yüksek olabilirdi" diyen Palandöken, döviz kurlarının bu kadar dalgalandığı bir dönemde lüks ve ithal ürünlere olan talebin azaltılmasıyla ortaya çıkacak kaynağın tasarrufa dönüştürülmesi halinde orta vadede ekonominin daha iyi bir noktaya taşınabileceğini belirterek şunları kaydetti:

"YANGINA KÖRÜKLE GİTMEK..."

"Bunları hayata geçirirken şu noktayı da unutmamak gerek. Tasarruf için tüketimi azaltmak, belirli sektörlerde daralmaya neden olacaktır ve bunun olumsuz etkileri ekonomiye mutlaka yansıyacaktır. Ancak yüksek kurlardan ithal ve lüks ürünlere olan talebimiz hiç azalmadan devam ederse bunun yangına körükle gitmekten bir farkı kalmaz. Dışarıya olan döviz borcumuz artarken içeride tasarruf oranlarımız azalmaya devam eder. Ekonomide konjonktürel bozulmalara karşı yapılan müdahalelerin mutlaka bir yan etkisi de olur. Ama bakmamız gereken nokta, yapılan müdahale ile elde edilen sonucun ekonomiyi bu müdahalenin yan etkilerinden daha olumlu bir noktaya taşıyıp taşımadığıdır. Bu nedenle kamu ve özel sektörün tasarruf oranlarının artırılmasını orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir büyümeyi yakalamak için çok önemli buluyorum."