Teşvik konut hesabına yatırılan paraya eklenecek

Teşvik konut hesabına yatırılan paraya eklenecek
Tasarruflarını biriktirerek, ev almak isteyenler, peşinatı denkleştirmek için bir bankayla anlaşarak hesap açacak. Devletin % 15’lik teşviki, konut hesabına yatırılan paraya eklenecek.

Konut yardımı ilk eve verilecek

Tasarruflarını biriktirerek, ev almak isteyenler, peşinatı denkleştirmek için bir bankayla anlaşarak hesap açacak. Devletin % 15’lik teşviki, konut hesabına yatırılan paraya eklenecek
Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk evini almak için bankada hesap açıp 100 bin lira biriktirene 15 bin, 50 bin lira biriktirene 7500 lira devlet yardımı verileceğini açıkladı. Başbakan, Onuncu Kalkınma Planı çerçevesinde öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin olarak Ankara Palas’ta düzenlediği üçüncü basın toplantısında, para biriktirerek ilk evlerini almaya niyetlenenlere sağlanacak devlet yardımı hakkında bilgi verdi. Ahmet Davutoğlu, “Birisi derse ki; ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4. ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz” dedi.  

Evliliği teşvik için
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sözleri şöyle; “Yeni evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Teşvik nasıl olur, konut edindirmek için getirilen şartları hafifletmek için olur. Yüzde 25 peşinat şartı, aslında bir teminattır. Düşündüğümüz model şudur. Kanun yürürlüğe girdikten sonra, bir bankayla anlaşarak, ben konut için hesap açmak istiyorum deyip, o hesaba para yatırmaya başladığında, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. 100 bin biriktirmişse 15 bin lira da devlet verecek. 50 bin biriktirmişse 7 bin 500 lira devlet verecek. Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak.” Başbakan, ilk evlerini 5 yıldan erken tarihte satın almak isteyenler bulunabileceğini belirterek, bunları için de bir yol bulunduğunu söyledi, şu bilgileri verdi, “Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama üçüncü yılda almak istiyorum, kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. Beş yıl için yüzde 15 için, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10. Bu şimdi takriben, belli düzenleme getireceğiz. Üç yıl tasarruf teşvik edilmiş olacak. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanacak. Bu; devletin konut talebini arttırmak suretiyle inşaat sektörüne, konut alımlarında peşinat yükünü hafifletmek suretiyle yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesimlere sağladığı teşvik olacak.”

Başçı doğrusunu yaptı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas’taki basın toplantısında Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusundaki görüşlerini açıklarken de, “Önümüzdeki günlerde, haftalarda yapılacak toplantılarla faiz oranlarının daha aşağı inme, daha aşağı bir trende doğru yönelmesi beklentisi hepimiz için söz konusudur” dedi. Ahmet Davutoğlu, bu konuda şunları söyledi;  “Son faiz indirimi kararı, doğru bir karardır. Sayın Başçı’nın dünkü açıklaması doğru zamanda yapılmıştır. Bir ay toplantı içinde beklemek yerine, gerektiğinde olağanüstü toplantılarla piyasaların nabzını doğru takip edip, doğru zamanda doğru kararı almak lazım. Sayın Başçı dün açıklamasıyla bu konuda karar alınabilir demesi doğru bir açıklamadır. Bu konudaki beklentilerin ne olması gerektiğini de kendileriyle konuşuruz, ekonomik değerlendirmeler yaparız. Ekonomik istişare mekanizmalarında bir tereddüt olmaması önemli.”

‘Bütün işçilere kıdem tazminatı’
10. Kalkınma Programı İstihdam Paketi’ni açıklayan Ahmet Davutoğlu, öncelikli dönüşüm programı çerçevesinde kıdem tazminatları ile ilgili düzenleme getireceklerini ifade etti. Başbakan, “İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esnetmek ve yararlanma sürelerini arttırmak için mevzuat çalışmasına başlayacağız. Birinci hedefimiz, kıdem tazminatını bütün çalışanları içerisine alacak şekilde değiştirmek. Kıdem tazminatının işveren üzerine getirdiği yükleri de nasıl azaltabileceğimiz konusunda çalışıyoruz. Bunları çalışma hayatı ile paylaşarak birlikte karar alma konusunda düşüncelerimiz var. ” dedi.  Çalışma Bakanı Faruk Çelik de bu konuda şunları söyledi; “Kıdem tazminatında şu andaki uygulama sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Amaç, bütün işçilerin bu haktan yararlanmalarını sağlayacak bir düzenlemeye geçmektir. İşçilerin haklarını kaybetmeleri sözkonusu değildir.”