Tetanos aşısı nedir? Tetanos aşısı ne zaman yaptırılmalıdır?

Tetanos aşısı nedir? Tetanos aşısı ne zaman yaptırılmalıdır?
Özellikle hamilelik döneminde uygulanan aşılardan biri olan tetanos aşısı merak ediliyor. Peki tetanos aşısı nedir? İşte tüm ayrıntıları…

Başta çocuk bekleyen annelere uygulanan daha sonrasında ise çocukların yaptırdığı aşılar arasında yer alan tetanos aşısının ne olduğu, ne işe yaradığı ve ne zaman yaptırılması gerektiği merak edilen detaylar arasında.

Tetanoz hastalığı, Clostridium tetani denilen bir bakteriden kaynaklanan bir hastalıktır. Tetanoz ise ölümcül riskler taşıyan bir sinir hastalığı olarak öne çıkıyor.

İNSANLARA SIYRIKLAR YOLU İLE GİRİYOR

Genel olarak toprakta ve memeli hayvanların bağırsaklarında yaşayan bu bakteri insanlara yaralanma, kaza ve sıyrıklar ile girmektedir. Bu bakteri insan vücuduna girdikten sonra hızla üremeye başlar. Aynı zamanda bu bakteri vücutta metalloprotez tetanospazmin adı verilen bir toksin üretir.

EN ETKİLİ YÖNTEM AŞI 

Bu toksin ise omurilik ile beyin köklerine ulaşarak sinir hücrelerinde tahribata neden olur. Böylece istemsiz kasılmalar meydana gelir. Tüm bu hastalıktan ve etkilerinden kurtulmak için ise tetanoz aşısı önleyici bir tedavi yöntemidir. Tetanoz hastalığının en önemli karşıtı aşıdır. Tetanoz aşısı tetanoz toksoidi içerir. Aynı zamanda hastalıkla mücadele en etkili yöntem olarak bilinir.

Tetanos aşısının genellikle hamilelik dönemlerinde ve çocukluk döneminde yaptırılması öneriliyor. Uzmanlar, çocukların ergenlik çağına gelmeden aşılarının yapılması gerektiğini kaydediyor. 

İlgili Haberler