TFF’nin kol kriteri

TFF’nin kol kriteri
Elazığspor Teknik Direktörü Ümit Özat’ın Antalya maçında yaptığı kol hareketi nedeniyle 7 maç ceza alması, TFF’deki çifte standartı bir kez daha gün ışığına çıkardı. Daha önce aynı eylemi yapan Emre Belözoğlu cezasız kalmış, İlhan Cavcav ise 20 gün hak mahrumiyetiyle kurtulmuştu

Ruşen Güven'in özel haberi

TFF Profesyonel Disiplin Kurulu (PFDK)’ın önceki gün verdiği cezalar kafaları karıştırdı. Kurul, PTT 1. Lig’de oynanan Antalyaspor-Elazığspor maçında konuk ekibin teknik direktörü Ümit Özat’a, tribünler ve rakip takım teknik direktörü Hami Mandıralı’ya karşı kol haraketi yaptığı için 7 maç men, 26 bin lira para cezası verdi. Gerekçe olarak ise rakip takım teknik sorumlusuna, müsabaka hakemine yönelik hakareti ve rakip takım taraftarlarına yönelik sportmenliğe aykırı hareketi gösterildi. Ancak daha önce benzeri eylemleri yapan F.Bahçeli Emre Belözoğlu’na ceza verilmemiş, Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav ise 20 gün hak mahrumiyeti cezası almıştı.

Milli maçta yaptı
PFDK’nın son cezaları, TFF’nin bu konuda çifte standart uyguladığını ortaya çıkardı. Otoriteler, 3 spor adamından aynı hareketi yapan Ümit Özat’a 7 maç (49 gün), İlhan Cavcav’a, Özat’ın yarısından da az (20 gün) men cezası verilmesinin, Emre Belözoğlu’nun ise cezasız kalmasının çok mantıksız olduğunu ifade ederek, bunun imtiyazlı bazı kişilerin korunduğunun sonucunu ortaya çıkardığını söylediler. İşte Ümit Özat’a verilen tarihi cezanın ardından geçmiş dönemlerde benzerlerinin yaşandığı olaylar şöyle: (A) Milli Futbol Takımı, 2008 yılında İsviçre ve Avusturya’nın ortaklaşa düzenleyeceği 13. Avrupa Şampiyonası finalleri öncesindeki elemelerde, 12 Eylül 2007’de (C) grubundaki 8. maçında Macaristan’ı 3-0 yenerek, gruptaki 3 maçlık kötü gidişine “dur” dedi.   

Başkent derbisini gerdi
A Milli Futbol Takımın’ın bu zeferine Emre Belezoğlu’nun basın tribününe yaptığı kol hareketi gölge düşürdü. Emre, attırdığı golün asisti sonrası kendisini eleştiren basın tribününe dönerek küfür anlamında ‘kol’ işareti yaparak kamuoyundan büyük tepki görmüştü. Ancak Emre’nin bu hereketi cezasız kalmıştı. O günlerde dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy ile “Ben futbolcumu ezdirtmem” dediği ileri sürülen Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim’in arka çıktığı için cezaya izin verilmediği iddia edilmişti. 9 Mart 2003’te oynanan G.Birliği-Ankaragücü maçı da Fair-Play’den uzak görüntülere sahne oldu. Maçın hemen başında Başkan İlhan Cavcav, kendisine tepki gösteren A.Gücü taraftarlarına el-kol hareketleri  yapmış, bu eylemi nedeniyle Cavcav’a 20 gün hak mahrumiyeti cezası öngörülmüştü.