Tillerson: "Türkiye'ye açıklama borcumuz var"

Tillerson: "Türkiye'ye açıklama borcumuz var"
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu var" dedi ve ülkesinin sınır gücü kurmak gibi bir niyeti olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın, "Suriye'de sınır birlikleri" planı hakkındaki haberlerle ilgili olarak, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." değerlendirmesini yaptığı bildirildi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Tillerson, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Stanford Üniversitesinde verdiği konferansın ardından Washington'a dönerken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE'YE AÇIKLAMA BORCUMUZ VAR"

"Suriye'nin kuzeyinde sınır koruma birlikleri kurulacağı" haberleriyle ilgili konuşan Tillerson, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kanada'nın Vancouver kentindeki Kuzey Kore toplantısında konuyu geniş bir şekilde konuştuklarını söyleyen Tillerson, ABD'nin Suriye'deki niyetinin "IŞİD'tan kurtarılan bölgelerdeki yerel unsurlara eğitim vermek" olduğunu belirtti. 

Tillerson, "Kuzeybatı Suriye'de ve Fırat Vadisi boyunca halen IŞİD saldırılarının olduğunu görüyoruz, dolayısıyla bu sadece daha fazla eğitim verme ve IŞİD'ın kaçış yollarını kapatma çabasıdır." değerlendirmesini yaptı.

"TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ TEPKİYİ ANLIYORUZ"

Türkiye'nin verdiği tepkiye ilişkin de "Onların neden bu şekilde tepki verdiğini anlıyoruz." ifadesini kullanan Tillerson, bu konuda ABD Savunma Bakanı James Mattis ile aynı düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Stanford Üniversitesindeki konuşmasında da Tillerson, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve bu konuda beraber çalışmaya devam edecekleri mesajını vermişti. 

Konuyla ilgili akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'de SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK'ya kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etmişti.

İlgili Haberler