Tillerson, YPG sorusunu geçiştirdi

Tillerson, YPG sorusunu geçiştirdi
Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, görüşme sonrası yapılan basın açıklamasında 'YPG ile işbirliği' konusunda sorulan soruyu geçiştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. 

Görüşmenin ardınan yapılan basın açıklamasında soruları cevaplayan Tillerson, PKK'nın Suriye uzantısı YPG ile işbirliği sorusunu geçiştirerek cevapladı.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un açıklamaları şöyle:

Dünyanın zor bir coğrafyasında, hem dostumuz hem de müttefikimiz Türkiye'yi ziyaret etmekten dolayı mutluyum. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri güçlendirmenin yollarını aradık bugün. Üç madde üzerinde; IŞİD'i, yenmek, bölgede istikrar sağlamak ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirme konularına odaklandık. Amaçlarımızdan bir tanesi IŞİD'in bölge üzerinde güçlenmesini engellemek. ABD'nin, Türkiye'deki üslerden aynı sayıda hava aracı kullanarak operasyonlar yapmaya devam etti, ve bu operasyon sayıları yüzde 15 oranında arttı. Türk birlikleri de yabancı savaşçı akımını engelledi.

Bu bağlamda koalisyona olan katkılarını Türkiye'nin, ABD minnetle karşılamaktadır. Koalisyon toplantısında da bunun altını çizmiştik. Bölgede verilen savaşı destekliyoruz. Türkiye'nin terörle nasıl mücadele ettiğinin de farkındayız. IŞİD ve PKK saldırılarında birçok kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin yasını hala tutmaya devam ediyoruz. Bu çatışmalarda Türkiye'nin her türlü çalışması bizim için çok önemli oldu.

Yaklaşık 3 milyon göçmenin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ellerinden geleni yaptılar. 6 yıldır süren bu süreçte Türkiye'nin barışçıl çözüm bulma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ticaret rakamlarını artırmak istiyoruz. S

ağlık, bilim, teknoloji alanlarında yaptığımız sözleşmelere dayanarak çalışmalarımızı ilerletmek istiyoruz. Her türlü çabayla çalışmalarımızı ileri götürmeye devam edeceğiz. Bölge içerisinde ABD ile Türkiye'nin çok ortak noktası var; İran'ın bu bölgeye zarar vermesini engellemek ve Suriyelilerin evine dönmesini sağlamak. Bu zorluklara birlikte göğüs germeyi ipe çekiyoruz. Trump yönetimi bu dostluğu güçlendirmeye, Türkiye'nin kıymetinin altını çizmeye devam edecektir. 

YPG SORUSUNU GEÇİŞTİRDİ

-Türk hükümetini nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz YPG ile beraber çalışmak konusunda.

Tillerson: Bugün zaten gerçekleştirdiğimiz görüşmenin odak noktalarıydı bu sorduğunuz sorular. Suriye'de istikrarı nasıl sağlayabiliriz, insanların ülkelerine dönmelerini nasıl sağlayabiliriz; bunları tartıştık. İleride de çalışmaya devam edeceğiz. Rakka'nın geleceği hususunda, kontrolün yerel yönetime geri verilmesini istiyoruz. Ki buradan kaçan Suriyeliler, buraya geri dönebilsinler. Daha önce zaten bahsettim. Çok güzel bir görüşme oldu. Birçok alternatif ve opsiyon söz konusu. İki tarafın da görüşmeleri mevcut. 

ÇAVUŞOĞLU: "BHARARA FETÖ'CÜ"

Çavuşoğlu: Maalesef Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı ABD'de tutuklanmıştır. bugün itibariyle konsolosluk erişimi sağlanmıştır. Fakat bunun geçmişine gitmek lazım. Bu süreci başlatan kişi eski savcı Bharara. Zarrab dahil bu işin siyasi bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Eski savcı Bharara'nın FETÖ ile sıkı bağları var. Bharara'nın sosyal medya hesabına baktığınız zaman, Türkiye aleyhine ne varsa RT'liyor, beğeniyor. Elbette bu konudaki düşüncelerimizi, olayın başladığı ilk günden bu yana ABD'li dostlarımızla paylaşıyoruz. 

İlgili Haberler