Tillerson'dan 'güvenli hat' açıklaması

Tillerson'dan 'güvenli hat' açıklaması
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, "Tillerson, Afrin için 30 kilometrelik güvenli hat önerisi yaptı" ifadelerinin ardından ABD'den yeni açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, böyle bir açıklama yapmadığını söyledi.

TSK’nın terör örgütleri PKK, KCK, PYD ve IŞİD’e karşı başlattığı Zeytin Dalı Operasyonu sonrasında Ankara-Washington hattında kafaları karıştıran açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün gece ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonrasında taraflar farklı açıklamalarda bulunmuş, ABD’nin açıklaması Türkiye’nin tepkisini çekmişti.

Tillerson’ın açıklamaları ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer aldı.

Kafaları karıştıran bir diğer açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan geldi. ABD’li bakan İsviçre’nin Davos bölgesinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda Kuzey Irak Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Buluşma öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tillerson’a dün gündeme gelen Suriye’deki 30 kilometrelik güvenli bölge soruldu.

“Sayın Tillerson, Türkiye Dışişleri Bakanı’na Suriye’de bir güvenli bölge teklifinde bulundunuz mu” sorusuna Tillerson’ın yanıtı kafaları karıştırdı. Tillerson, “Birçok olası seçeneği konuştuk fakat biz bir şey teklif etmedik” dedi.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Reuters'ın Türk haber kanallarına dayandırdığı haberde Çavuşoğlu, Tillerson ile görüşmesinin detaylarını vermişti. Paris’te bir araya gelen iki dışişleri bakanı Suriye konusunu masaya yatırmıştı. Çavuşoğlu, Tillerson’ın kendisine Afrin’de 30 kilometrelik güvenli bölge önerisi yaptığını ifade etmişti.