Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Tiyatro, opera, bale yeni sezon ve perde...

Merhaba Sevgili okurlarım; Devlet Tiyatrolarının, Devlet Opera ve Balesinin ve Turizm Bakanlığı’na bağlı toplulukların yeni eserler ve bir önceki turdan devam eden eserlerin provalarına çoktan başlandığını Eylül ayı içerisindeki yazılarımın birinde yazmıştım. Bu hummalı çalışma dönemi çoktan bitti, özellikle yaz döneminde yaşanan sahne sanatlarındaki boşluğun yerini, uzun soluklu bir sanat sezonu, başarılı oyunlar ve gösteriler aldı. Sabırsızlıkla da yeni sezonu bekleyen sanatseverler tiyatro, opera, bale ve konser salonlarını doldurmaya başladı. Öncelikle tüm kurumlara ve sanatçı arkadaşlarımıza başarılı ve sağlıklı bir yeni sezon diliyorum.
Devam etmekte olan oyunların yanı sıra, peki bu sezon nerede ne izleyeceğiz? İsterseniz en eski, en köklü sanat kurumu olan Devlet Tiyatroları ile başlayalım, ardından opera ve bale ve diğer konserler gösterimlerle devam edelim.
Devlet Tiyatroları bu sezon geçen turdan devam eden birkaç oyunun yanı sıra, zengin ve renkli bir repertuvarla seyircinin karşısına çıkıyor. Bunların arasında Dünya tiyatrosundan önemli eserler olduğu gibi, özellikle geleneksel Türk tiyatrosundan örnekler ve klasikleşmiş yerli oyunlar da var. Türk yazarların önemli roman uyarlamaları ile ilk defa dünya prömiyeri yapacak yerli oyunlar da bu sezonda seyircisi ile buluşuyor. Bunlardan 7’si yerli 10’u yabancı eserler olarak sahnelenecek. Orhan Asena’nın “Yıldız Yargılaması” Münir Canar’ın “Bir Mahalle ki” Tuncer Cücenoğlu’nun “Çığ” vb.. eserlerinin yanı sıra Çay Yolu Sahnesinde yeni başlayan Halid Ziya Uşaklıgil’in “Aşk-ı Memnu” isimli eseri 7-10 Kasım tarihlerinde, A.Kutsi Tecer’in “Köşebaşı” isimli eseri Behiç Ak’ın “Tek Kişilik Şehir” isimli eseri 6-18 Kasım tarihlerinde Şinasi Sahnesinde. Yabancı yazar Melchior Lengyel’in “Yaşamak mı yoksa Ölmek mi” isimli eseri 1-4 Kasım’da Akün Sahnesinde. William Shakespeare’in dünyaca ünlü eseri “Kısasa Kısas” Büyük Tiyatro’da 2-4-6-8-9-11-18 Kasım tarihlerinde Güngör Dilmen’in “Kurban” isimli oyunu İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesinde 1-7-8-10 Kasım tarihlerinde izleyenlerle buluşuyor. Ayrıca Altındağ Tiyatrosunda Konya D.T. oyuncularının sergilediği, Cevat Fehmi Başkut’un, “Buzlar Çözülmeden” isimli oyununu 6-11 Kasım tarihleri arasında izleyebilirsiniz. Çocuklarımızın da unutulmadığı yeni sezonda Ulviye Bursa’nın çocuk oyunu “Küçük Bir Mucize” , Henrik İbsen’den çevrilen çocuk oyunu “Androkles ve Aslan” ayrıca geçen sezondan devam eden yine köşemden sizlere tanıttığım “Selanik’ten
Anıtkabir’e” ve “Kanlı Nigar” devam eden
oyunlardan bazıları.
Opera ve bale repertuvarları da aynı seçkinlikte kaliteli eserlerle seyircisiyle buluşuyor. Geçen sezondan devam eden Mozart’ın “Saraydan Kız Kaçırma” operası yine geçen sezon operada kapalı gişe oynayan Verdi’nin 4 perdelik “Nabucco” operası perde diyecek. Puccini’nin ünlü eseri “Madam Butterfly” dönüşümlü olarak oynayacak... Ve muhteşem eser ulu önderimiz Atatürk’ün özel isteğiyle hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk operası olma özelliğine sahip, Ahmet Adnan Saygun’un 2 perdelik “ÖZSOY” operası seyircisiyle ilk defa bu akşam prömiyerde seyircisiyle ve 12 Kasım Pazartesi akşamı tekrar buluşuyor.
Libretto Münir Hayri Eğeli, Orkestra Şefi Bujor Hoinic, sahneye koyan Evin Atik Yerli. Bu muhteşem eseri kaçırmayınız diyorum. Bale de dansın büyüsünü izleyenlerle buluşmaya devam ediyor. MDT, iki perdelik modern dans gösterimiyle sahnelerdeki yerini alıyor eserin ismi “Dansla Randevu...”
Sevgili okurlarım sizler de sanatla randevunuzu ertelemeyin. Bu sezon sahneler dopdolu, iyi seyirler diliyorum. İyi sezonlar...

Yazarın Diğer Yazıları