Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Tiyatro sahnesine ödül yağdı

Devlet Tiyatroları’nda yorucu bir sanat sezonu kapanırken turneler ve idari çalışmalar devam ediyor. Yeni sezonun hazırlıkları ve yeni dönem projeleri derken sanat kurumu bir çok eserde başarılı gösterimler yapmış aktris ve aktörlerini de ödüllendirmeyi unutmuyor. Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Atilla Sav, Gülşen Karakadıoğlu, Dr. Türel Ezici, Doç. Dr. Filiz Elmas, Prof. Dr. Deniz Bozer, İlker Çetin, Şenol Tiryaki ve M. Nurkut İlhan’dan oluşan seçici kurul, 30 Haziran 2011 tarihinde yapılan toplantıda, 2010 - 2011 dönemi sanat kurumu tiyatro ödüllerini belirledi. Ödüller şöyle dağıldı:
En iyi yönetmen ödülüne Tiyatro Baykuş’un sahnelediği Vahşi Batı oyunuyla Levent Suner, en iyi kadın oyuncu ödülüne Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Soğuk Bir Berlin Gecesi oyunuyla Fulya Koçak, Övgüye değer kadın oyuncu ödülüne Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapımı Palto ile Burcu Tutkun Oruç, en iyi erkek oyuncu ödülüne Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Soğuk bir Berlin Gecesi adlı oyundaki yorumuyla Olcay Kavuzlu ile Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu oyunu ile Levent Çelmen, övgüye değer erkek oyuncu ödülüne Ankara Sanat Tiyatrosu’nun sahnelediği Giderayak ile Yıldırım Şimşek, en iyi çeviri ödülüne ADT’nin sahnelediği Yastık Adam oyunuyla Yusuf Eradam, en iyi sahne ve giysi tasarım ödüllerine ADT’nin sahnelediği Sönmüş Yıldızlar oyunundaki çalışmasıyla Sergey Skomolov, En iyi ışık tasarımı ödülüne ADT’nin sahnelediği Sönmüş Yıldızlar oyunundaki çalışmasıyla Ahmet Karademir, en iyi müzik ödülüne ADT’nin sahnelediği Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları 11. Tablo gösterisindeki çalışmasıyla Cem İdiz layık görülmüş. En iyi tasarım ödülü ADT yapımı Şair Baba ve Damdakiler oyununun afiş tasarısı çalışmasıyla İbrahim Balaban’a verilmiş. Seçici kurul özel ödülüne ise yine ADT yapımı Nazım Hikmet’in Memleketimden İnsan Manzaraları 11. Tablo gösterisi değer bulunmuş. En iyi oyun yazarı ve övgüye değer oyun yazarı, en iyi hareket tasarımı ve en iyi yapım dallarında ödüle değer yapım ve sanatçı bulunamamış. Ödüller ise 2011 - 2012 yeni tiyatro sezonunda düzenlenecek olan törenle sanatçılara verilecekmiş.
Türkiye’de bir ilk gerçekleşti. Tiyatro Kütüphanesi açıldı.
Ankara Devlet Tiyatroları  bir ilk’e daha imzasını attı. Sanatın tarihine tanıklık eden Ulus’taki Küçük Tiyatro binasında Türkiye’nin ilk Tiyatro İhtisas Kütüphanesi açıldı. Devlet Tiyatroları Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi’nde DT’nin oyun görüntüleri, görsel tüm malzemeleri digital sistemle arşiv altına alınıyor ve yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunuluyor. Bilindiği üzere Devlet Tiyatrosu 1949 senesinde Tatbikat Sahnesi’nin bir aşaması olarak Devlet Tiyatrosu ve Operası adıyla kurulmuş. Ankara Devlet Konservatuvarı’nın kurulduğu 1936 yılından 1947 yılına kadar ise tiyatro bölümünü Alman tiyatro yöneticisi Carl Ebert yönetmiş. 1940 yılında ise tiyatro ve opera tatbikat sahnesi kurulup, 1947 yılında Türkiye’den ayrılan Carl Ebert’in yerine tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul getirilmişti. Bugün de Küçük Tiyatro adıyla bilinen sahne 27 Aralık 1947’de Ahmet Kutsi Tecer’in 3 perdeden oluşan Köşebaşı oyunuyla açılmıştı. Türk tiyatro tarihinde bir çok usta aktör ve aktrisin oyununa tanıklık eden Küçük Tiyatro’nun binası artık kütüphane olarak da hizmet verecek. 3 binin üzerinde tiyatro teksti ve 10 bine yakın kitabın koruma altına alındığı kütüphaneden rejisörler, oyun yazarları, oyuncular, öğrenciler ve tiyatro ile ilgilenen tüm amatör, profesyonel kişilerin kısacası meraklısının yararlanabileceği muhteşem bir arşiv sanatçılarımıza ve sanatseverlere hayırlı olsun.

Yazarın Diğer Yazıları