TOBB Başkanından öğrencileri sevindirecek haber. Vakıf Üniversitesi ücretleri tartışma konusu olmuştu

TOBB Başkanından öğrencileri sevindirecek haber. Vakıf Üniversitesi ücretleri tartışma konusu olmuştu
TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, vakıf üniversitelerinin artan ücretlerine karşı öğrencileri sevindirecek bir açıklama yaptı.

Hisarcıklıoğlu, “Bu yıl kontenjanlarındaki doluluk ve yerleştirme oranları dikkate alınarak vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretleri konusunda kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerimize imkanlar ölçüsünde destek verilmesi kararlaştırıldı” dedi.

NE OLMUŞTU?
Vakıf üniversiteleri 2022-2023 öğretim yılında ücretlerine yüksek oranda zam yaptı. En çok zam yapan üniversitelerin başında Doğuş Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi geliyor.

Doğuş Üniversitesi''ne yeni kayıt olacak olan öğrencilerin yıllık ücreti hiç burs almadığı takdirde 154 bin TL''ye kadar çıkıyor. Beykent Üniversitesi''nde ise bu ücret 194 bin TL''yi buluyor. Bunun yanı sıra hali hazırda eğitimine Doğuş Üniversitesi''nde devam eden öğrencilerin yıllık eğitim ücretlerine de fahiş bir artış yapıldı. Geçen sene yıllık 27 bin TL ücret ödeyen bir hukuk fakültesi öğrencisine bu yıl 76 bin TL ücret ödemesi çıkarıldı. 2020 yılında üniversiteye giren ve bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitime devam bir diğer öğrencinin ücreti ise 15 bin 300 TL''den 54 bin TL''ye yükseldi. Aynı şekilde görsel iletişim bölümünde okuyan bir öğrencinin yıllık ücreti 18 bin TL''den 39 bin TL''ye yükselirken, psikoloji bölümünde okuyan bir öğrencinin yıllık ücreti ise 20 bin TL''den 53 bin TL''ye çıktı.

Beykent Üniversitesi''nde de durum aynı. Psikoloji bölümünde okuyan ve geçen sene yıllık 30 bin TL ödeme yapan bir öğrenciden bu yıl 117 bin TL ücret istendi. Yüzde 50 burslu okuyan bir diş hekimliği öğrencisinin yıllık ücreti ise 45 bin TL''den 74 bin TL''ye yükseldi. Yapılan bu zamların artış oranı, öğrencilerin sözleşmelerinde yer alan artış miktarının çok daha üstünde gerçekleşti.

Öğrencilerin yıllık ücretlerinde en fazla yüzde 10 zam yapacağını taahhüt eden Doğuş Üniversitesi''nin zamları yüzde 252''yi bulurken, Beykent Üniversitesi''nde yüzde 289''a yükseldi. Doğuş Üniversitesi''nde yüzde 25 burs ve yüzde 15 tercih bursu alan bir öğrenci yaptığı açıklamada, "Önceki yıllarda da artış oluyordu ancak bu kadar yüksek bir zam olmamıştı. Bir önceki yıla göre 2 bin veya 3 bin TL gibi artışlar oluyordu. Ben burslu olmama rağmen geçen senenin neredeyse 3 katı ücreti ödemem isteniyor. Okulun girişinde ''Okuduğun süre boyunca eğitim ücret artışı yıllık yüzde 5''i geçmeyecek'' yazılı bir pankart asıldı. Bu zamana kadar hiç böyle bir şey görmemiştik. Öğrencilerin ciddi bir tepkisi var. Şu anda kimse öğrenci işlerine ulaşamıyor. Bekleyen kişi sayısı 50 veya 60 diye telesekreter uyarı veriyor" dedi.,

YÖK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Vakıf Üniversitelerinin belirttikleri rakamların çok çok üzerinde zam yapması, öğrenciler tarafından protesto edilirken YÖK''ten başkanından konuya ilişkin açıklama gelmişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "İnşallah önümüzdeki günlerde bu konuda bir adım atacağız. Üniversite yöneticileriyle bu konuda neler yapabileceğimizi masaya yatıracağız. Karşılıklı bir görüşme ve müzakere yapacağız. İnşallah inanıyorum ki içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar dâhilinde bütün üniversitelerimiz heyecanla kapılarına gelen ve üniversitelerde okumak isteyen aday öğrencilerimize gerekli kolaylığı gösterecektir. Ben de üniversitelerimizle heyecan içerisinde yükseköğretim tahsili almak isteyenlere her türlü kolaylığın sağlanması konusunda gayret edeceğim." ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler