Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek

Erdoğan, Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek
Erdoğan, Davutoğlu’nun “yok öyle bir şey” demesine rağmen, “Ocak ayının 19’unda Bakanlar Kurulu’nu Beştepe’de toplayıp başkanlık edeceğim. Bunun dışındaki şeylerde cumhurbaşkanı üzerinde kimse vesayet kurmaya kalkmasın” dedi.

'19 Ocak’ta kabineyi ben topluyorum'

Recep Tayyip Erdoğan,  “Ocak ayının 19’unda Bakanlar Kurulu’nu Beştepe’de toplayıp başkanlık edeceğim. Bunun dışındaki şeylerde de cumhurbaşkanı üzerinde kimse vesayet kurmaya kalkmasın” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’ın 5 Ocak’ta kabineye başkanlık yapacağı yönündeki iddialarla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “5 Ocak’ta öyle bir toplantı yok” demişti. Erdoğan dün Türk-İş’i ziyaret etti. Toplantı devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Türk-İş’e geldi. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan ziyaretine ilişkin, “Hem işçi sendikalarıyla ilgili sorunları bizzat dinleme fırsatı buldum hem de bazı sorunları bakanımızla birlikte yerinde tespit edip çözüm konusunda neler üretilebilir bunu aramızda konuştuk” dedi. Bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı 5 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu toplayacak” tartışmalarının sorması üzerine de Erdoğan şu yanıtı verdi:Bizim bir anayasamız var
“Türkiye Cumhuriyeti, anayasanın çizmiş olduğu çerçeve içerisinde yönetilen bir cumhuriyettir. Burası böyle rastgele bir kasaba devleti değil. 16 devletle teşekkül etmiş olan bir cumhuriyettir ve şu anda bizim bir anayasamız var. Bu anayasada  cumhurbaşkanının yetkileri belirlenmiştir. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak seçimler öncesi hatırlarsanız şu ifadeyi sıkça kullanmışımdır: ’Anayasanın vermiş olduğu yetkiler ne ise bu yetkileri sonuna kadar kullanırım.’2014 ve 2015 ile geleceğin bir cumhurbaşkanı olarak Bakanlar Kurulu’na, anayasanın hükmü gereğince başkanlık edebilir, gerekli gördüğü hallede  toplar. Sayın Başbakan ile de bu konuyu görüştük. Ayın 19’unda (19 Ocak 2015) Bakanlar Kurulu’nu Beştepe’de toplayacağım ve başkanlık edeceğim.”

Kimseyi rahatsız etmesin
Erdoğan konuşmasını şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkana bu devletin başıdır ve bu devletin başı olarak da yetkisini kullanır. Ama cumhurbaşkanını birileri vesayet kurmaya kalkarsa hatırlarsanız yine seçim öncesi ’ben alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım’demiştim. Dolayısıyla böyle vesayetlerle hareket eden birisi de değilim. Hükümetimizin başarılı olması şahsımın başarılı olması anlamına gelmez. Tam aksine ülkemizin 2023 hedeflerini yakalaması ve muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması anlamına gelir ki bizim Bakanlar Kurulu’yla bir araya gelmemiz kimseyi rahatsız etmesin. Hükümetle Beştepe’nin veya cumhurbaşkanının kopuk olması bize farklı bakışlar sergileyenleri sevindirebilir. Biz onları sevindirmeye pek niyetli değiliz.”