Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Mevlüt Uluğtekin YILMAZ

Tomris ve Irak’ta Türkmen Dramı...

Tarihî roman yazmak kolay değil. Yazarın hayalinde kurguladığı olayların içinde -bir küçük kırıntı durumunda da olsa- belge veya ’belge niteliğine yakın’destanlar, öyküler, masallar olmalıdır. Özellikle Milât öncesine ait tarihî roman yazarının en büyük sıkıntısı budur. Nitekim Fransız romancı Gustave Flaubert’in, “Salammbo” adlı romanı yazarken, Kartacalı komutanın güzel kızı Salammbo’nun makyaj ve giyimini tasvir için ‘üç yüz cilt’ kitap karıştırdığı biliniyor.

Bu sıkıntı biz Türkler için de geçerli. Hunlar dönemini Çin yıllıklarından az-çok çözebiliyoruz. Ama özellikle Karadeniz, Hazar bölgesindeki ’Saka-İskit’Türk varlığını tanımlamada zorlanıyoruz. Oysa destanlardan fırlasa da Alp Er Tunga bir gerçek. Tomris Han bir gerçek!
Özellikle Tomris Han!
Kızım 1977 yılında doğdu... Bilge devlet adamı, rahmetli Alparslan Türkeş kızıma ‘Tomris’ adını verirken, Tomris Hanımızın Pers Kıralı Kirus’u savaş meydanında nasıl öldürdüğünü uzun uzun anlattıktan sonra bana; “Mevlüt, bunun romanını yaz” demişti. Doğrusu ben cesaret edemedim. Yıllar sonra Tomris Hanımızın öyküsü, çeşitli yayınlarla anlatıldı; yazıldı. Tüm yazılanları inceledim. Yazarlarını alkışlıyorum. Ama bunlar içinde bu yıl yayımlanan bir roman var ki; her ailenin evine kesinlikle girmesi gereken bir eser. O görkemli eserin adı: “Türklerin İlk Kadın Hükümdarı: TOMRİS”. Yazarı; Sayın Emrullah Özdemir! Bu esere roman demede biraz zorlanıyorum; çünkü bu eser benim için roman tadında Türk tarihi! Tarihî gerçeklik zemininde müthiş bir kurgu... 200 sayfalık bu romanda Saka Türklerini, savaş yöntemlerini, Tomris Hanımızı, Perslerin kişiliklerini, gerçekçi biçimde öğreniyoruz. Romanın bir bölümünde Korkut Ata’nın Alp Er Tunga Kağanımızı anlatması okuyucuyu bilgi yoğunluğuyla sarıp-sarmalıyor... Ayrıca gravürler ve Macar ressam Zalan Kertai’nin konuyla ilgili tabloları harika!
Bu 200 sayfanın her sayfası değil, her satırı bize ilginç bilgiler sunuyor. Lidya Kıralı Solon ile Pers Kıralı Kirus’un arasında geçen konuşmalar sizi büyülüyor... Sayın yazar Emrullah Özdemir’i gönülden kutluyorum. Bu eseri yayımlayarak, Türk milletine ulaştıran Akçağ Yayınları’nı alkışlıyorum. Okuyucularım, bu görkemli esere AKÇAĞ Yayınları’nın 312 432 17 98 - 433 86 51 numaralı telefonundan ulaşabilirler.
Sevili okuyucum, ikinci konumuz yine kitap... Türk Milliyetçiliğinin hizmetkârlarından değerli dostum Ali Bademci’nin “Irak’ta Türkmen Dramı” adlı 160 sayfalık eserini içiniz yanarak okuyacaksınız. Sözü bu konuda fazla uzatmayacağım. Şu günlerde her şey gözler önünde. Irak Türklerinin-Türkmenlerimizin dramı içimizi yakıyor... Sayın Bademci’nin bu harika çalışması Kerkük’te, Telafer’de ve tüm Irak’ta; Türkmen’imizin ata-ecdat yurdunun nasıl gasp edildiğini anlatıyor. Açıkçası, bir tarih uzmanı olarak, bilmediğim -yürek dağlayan- pek çok konuyu bu eserden öğrendim. 
Türkmen’im dün sahipsizdi, şimdi ise sahipsizliğin ötesinde, can derdinde. Yüreği, gönlü yıllardır zaten kuşatılmıştı; şimdi bedenleri, fizikî varlıkları kuşatma altında. Sevgili okuyucum, lütfen beni bağışlayınız; şöyle bir cümle kuracağım: Ali Bademci’nin ’Irak’ta Türkmen Dramı’adlı bu eseri, bu zor günlerde okunmazsa; iş işten geçtikten sonra okunmuş, neye yarar!
Her şey gözler önünde... IŞİD belası bahanesiyle Türkmenlerimizin yaşam alanı olan petrol bölgesi Peşmerge’ye sunuldu. Türkiye’den ses yok!
“Irak’ta Türkmen Dramı” adlı esere lütfen ulaşınız. Sayın yazar Ali Bademci’yi ve eseri yayımlayan TOGAN Yayınları’nı gönülden kutluyorum. Togan Yayınları’nın 212 542 02 97 numaralı telefonundan kitaba erişebilirsiniz.
Esen kalın efendim.

Yazarın Diğer Yazıları