Top sesleri gelince güvenlik artırıldı

Top sesleri gelince güvenlik artırıldı
Erdoğan’ın, “Güneyimizde Kürt devletine izin vermeyiz” çıkışı sonrası TSK ve siyaset hareketlendi

Sınırda teyakkuz!

Dışişleri ve Genelkurmay’da ışıklar sabaha kadar açık. Asker, Kuzey Suriye sınırı boyunca eli tetikte bekliyor.

Koridorun stratejik kenti Azez’e IŞİD saldırıları

Suriye’nin Halep kenti Azez İlçesi’nde IŞİD’in saldırılarını artırmasıyla Kilis sınırında bekleyen güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçti. Dün sabahtan itibaren şiddetli çatışma ve top sesleri Kilis’te tedirginlik yarattı. Buranın da diğer kantonlarda yapıldığı gibi IŞİD’den temizlenip YPG’ye verilmesinden korkuluyor. Azez bölgesi sözde Kürt koridoru için stratejik.

Tayyip Erdoğan’dan bölgeye sert açıklama

Tayyip Erdoğan’ın, “Güneyimizde Kürt devleti kurulmasına izin vermeyiz” demesi üzerine Ankara’da uykusuz geceler başladı. Dışişleri Bakanı  Mevlut Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye girmesiyle ilgili, “Yarın (bugün) MGK toplantımız var. Ondan sonra bir açıklama yaparız” dedi. Silahlı Kuvvetler, Suriye sorunuyla ilgili yeni harekat planlarını masaya yatırdı.

Askerlere ve Dışişleri’ne Ankara’da uyku haram

Dışişleri; ABD, Rusya ve İran’la temasları sıklaştırdı. Afrin ile Ayn el-Arap arasındaki bu bölge Türkiye için önemli. Bu bölge terör örgütü YPG veya IŞİD’in kontrolüne geçmesi halinde İdlib ve Halep’ten açılacak koridor Türkiye için ciddi “tehdit.” ABD’nin Orta Doğu planlarında burası sözde “Kürdistan”ın bir parçası ve Akdeniz’e çıkış olarak gözüküyor. 

 

Suriye’nin Halep kenti Azez İlçesi’nde terör örgütü IŞİD’in saldırılarını artırmasıyla Kilis sınırında bekleyen güvenlik güçlerimiz teyakkuza geçti.

Kilis’in karşısında bulunan Suriye’nin Halep kenti Azez İlçesi’nde bir haftadır süren sessizlik, yoğun top sesleriyle bozuldu. IŞİD’in, Es-Selame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için başlattığı Kilis’in karşısında bulunan Halep’in Azez İlçesi’nde, dün sabah saatlerinden itibaren şiddetli çatışma ve top atışları başladı. Azez’e bağlı Havvar ve Baragat köylerinden top seslerinin duyulduğu Kilis’te tedirginlik yaşandı. Çatışmaların sürdüğü bölgedeki gelişmeler üzerine sınır hattındaki güvenlik güçleri teyakkuza geçti. Önlemlerin en üst düzeyde tutulduğu belirtildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘askeri operasyon’ talimatının ardından ise Genelkurmay Başkanlığı’nın yoğun bir şekilde durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Ankara’da hükümetin ve Genelkurmay’ın üzerinde yoğunlaştığı konu Afrin ile Ayn el-Arap arasındaki Cerablus bölgesi. Bu bölgenin tümüyle YPG’nin veya IŞİD’in kontrolüne geçmesi halinde İdlib ve Halep’ten gelebilecek yüz binlerce göçmen ile terör saldırıları ve açılacak koridorda bir devlet yapısının oluşturulması riskleri Türkiye için ciddi “tehdit” olarak algılanıyor. Ankara, hazırlıklarını bu riski esas alarak yapıyor. Özellikle, TSK’nın, hükümetin direktiflerine karşı ayak sürüdüğü, direndiği, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emekli olmasına bir ay kala askeri operasyonlardan ve Suriye’ye girme sorumluluğundan kaçındığı gibi haber ve yorumlar bu yanlış algının kaynağı olarak görülüyor.

Emir bekletilmez

Hükümet-Genelkurmay ilişkileri, Genelkurmay Başkanı Özel ve TSK’nın tutumu ile ilgili olarak askeri yetkililerin yaklaşımını şöyle özetlenebilir: “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hiçbir ferdi kendisine verilen emrin yükleyeceği sorumluluktan kaçmaz. Ancak bu emri en iyi şekilde yerine getirecek şartların oluşmasını sağlar. Bu şartların sağlanması için yetkili mercilerden gerekli talepte bulunur. Verilen emirlere karşı, ’diretme, ayak sürüme, çekince üretme’gibi yakıştırmalar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin genel karakteriyle bağdaşmaz ve kesinlikle asılsızdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki komuta kademesinin görev değişimleri bir emrin zamanında yerine getirilmesini asla engellemez, engelleyemez. Asıl olan verilen emrin başarıyla icrasıdır.”

Kritik ülkelerle temas

Ancak Genelkurmay, direktifin başarıyla icra edilebilmesi için ihtiyaç duyulan siyasi, askeri ve diplomatik altyapının doğabilecek riskleri bertaraf edecek biçimde hazırlanması yönünde görüşünü iletmiş durumda. Hükümetin de bu görüşü dikkate aldığı anlaşılıyor. Bölgeyle ilgili ve etkili Rusya, İran, ABD gibi devletlerle temas edilmesi ve hatta mümkünse Şam’la da iletişim kurulması altyapı oluşturulması yönünde dillendirilen öneriler arasında bulunuyor. Bu öneriler doğrultusunda Ankara’nın temaslara geçtiği de gelen bilgiler arasında.

 

“MGK’da ele alınacak”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye sınır ötesi operasyon yapacağı iddialarına ilişkin, “Yarın (bugün) MGK toplantımız var, ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız” dedi. Bakan Çavuşoğlu, Ordu’da esnaf ziyareti sırasında bir gazetecinin, “Türkiye’nin Suriye’ye girmesi söz konusu, gazetelerde de var, bununla ilgili son durum nedir” sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, yarın Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının yapılacağını belirterek, “Yarın (bugün) MGK  toplantımız var ondan sonra gerekli açıklamayı yaparız arkadaşlar” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Kobani’ye (Ayn el-Arap) bugüne kadar verdiğimiz destek ortada. Son yapılan terör saldırısını da biz şiddetli bir şekilde kınadık. Dünya’nın her yerinde olduğu gibi burada yapılan terör saldırısını da kınıyoruz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz, lanetliyoruz ve terörün her türlüsüyle de mücadele etmek gerekiyor ama işte bu terör örgütünü Türkiye’den geçtiğini ya da Türkiye’nin onlara destek verdiğini ima eden ya da açıkça iftiralarını görüyoruz. Tabi iddialarını da kanıtlayamadılar. Şimdi siz kanıtlayın böyle olmadığını demek istiyor. Oysa iddia sahibi kanıtlamakla mükelleftir. Dolayısıyla bu partilerin de Türkiye’ye zarar verecek bu tür yalan, yanlış ve iftiradan mutlaka kurtulması gerekiyor.”