Toprağımızda peşmerge izi!

Toprağımızda peşmerge izi!
ABD öncülüğündeki koalisyonla işbirliği içinde olduklarını vurgulayan Dış İşileri Bakanı Çavuşoğlu, “Peşmergenin Kobani’ye geçmeleri konusunda yardımcı oluyoruz. Kobani’den Türkiye’ye kaçanların oraya tekrar dönüp huzur içinde yaşamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprağımızda peşmerge izi!

Petrol ve Kürdistan için oynanan oyunda kartlar açıldı. Türkiye topraklarını peşmergeye açarken ABD, PYD’ye yaptığı gizli silah yardımını Tayyip Erdoğan’a rağmen açıkladı

ABD, “PYD, bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne Amerika’nın desteği yanlış olur. Böyle bir şeye de biz ‘evet’ diyemeyiz” diyen Tayyip Erdoğan’a rağmen yardıma devam ettiğini resmen açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, peşmergelerin Ayn el-Arap’a geçmesi için yardım ettiklerini doğruladı. Bazı siyasi kaynaklar, 2 Ekim tezkeresinde adı geçen “yabancı silahlı kuvvetler” ifadesiyle peşmergenin kast edildiğini öne sürerken burnumuzun dibinde oynanan uluslararası satrançta Türkiye’nin hangi taş olduğu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Dün ülke gündemine oturan olaylar şöyle gelişti.

Çavuşoğlu açıkladı
Mesud Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw haber ajansı, Türkiye’nin, peşmergenin Ayn El-Arap’a  gitmesine izin verdiğini duyurdu. Öğleye doğru Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da Tunuslu mevkidaşı Monghi Hamdi ile düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. ABD öncülüğündeki koalisyonla işbirliği içinde olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle dedi: “Kobani’ye insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır. ABD’nin havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi yardımı da bu çerçevede değerlendiriyoruz. Kobani’de IŞİD’e karşı mücadele eden grupların sayısı yaklaşık 7’dir. Biz de Peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçmeleri konusunda yardımcı oluyoruz. Türkiye’ye kaçanların dönüp huzur içinde yaşamalarını istiyoruz. PYD, Suriye’nin belli bir bölgesini kontrol etmek istiyor. Bunun Suriye’nin bütünlüğü için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Bu emellerini sürdürdükçe Özgür Suriye Ordusu’nun da bizim de desteğimizi alamazlar. Bu sorununun gerçek sebebi Esad’dır.” 

Obama, bilgi verdi
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Tayyip Erdoğan’ın tavrına rağmen “IŞİD’e karşı Kobani’yi savunan bölgedeki Kürt kuvvetlerine havadan silah yardımı yapıldığını” duyurdu. Silahların Kuzey Irak yönetimine ait olduğunu belirten ABD’li bir yetkili, Obama’nın önceki gün Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde bununla ilgili bilgi verdiğini de açıkladı.  Yetkili, “Türkiye’nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD’in de ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı olduğunu” kaydetti. Yetkili,  “Türkiye, bu konuda en yakın müttefiklerimizden biri olmaya devam ediyor” dedi. Kuzey Irak’taki Kürtlerin sağladığı yardımın ABD askeri uçaklarıyla havadan bırakıldığı belirtildi.

Neler demişti?
Erdoğan, önceki gün Afganistan’dan İstanbul’a dönüşünde soruları yanıtlarken PYD’ye silah yardımı için şöyle demişti: “PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne bize dost olan NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden ‘evet’ ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur. Böyle bir şeye de biz ‘evet’ diyemeyiz.”