Trabzonspor’da OHAL mi?

Volkan Konak nasıl demişti? “Trabzon, Türkiye’nin T’sidir.” Doğru olmasına doğru da, keşke bu tarif hem Türkiye, hem de Trabzonspor’un iyi haller içinde bulunduğu dönemlere kapsasa idi. Bugünlerde olduğu gibi, bir ihanet şebekesiningadrine uğrayan Türkiye ile ekonomik çöküntü içindeki Trabzonspor’u bir araya getirmemiş olsaydı.

***

Her ne ise; Türkiye, Türk milleti böylesine ihanetleri çok görmüş yaşamıştır. Yine de dimdik ayakta ve hayattadır. Ama O’na ihanet edenlerin akıbetleri kara kabuklu tarih kitabının sayfalarından başka bir yerde kalmamışlardır.

***

Trabzonspor, bir önceki yönetim döneminde tarihinin en karanlık ekonomik tablosu içinde sokulmuş. Çok para harcanmış, yüz milyonlar çarçur edilmiş, ama hiçbir başarı sağlanamamıştır.

***

Muharrem Usta’ya 500 milyon lira civarında bilinen bir borç ile deviredilen Trabzonspor’un bu meblağı kendi gelirleri ile bertaraf edebilmesi, ortadan kaldırabilmesi asla mümkün değildir. O yüzden bugünkü yönetim 300 milyon liralık bir krediyi 7 yıla bölerek taksitlendirerek borç hanesine yazdırmıştır. Önemli olan borçlanma değil, bu borcu ödeyebilecek ekonomik kaynaklara sahip olabilmek ve onları harekete geçirebilmektir. Ortadaki borç miktarına ve karşılığındaki gelirlere bakıldığında bunun giderilebilmesi çok ama çok zor gözükmektedir. Alt yapıdan adam yetiştiren Sadi Tekelioğlu kulüpten komple uzaklaştırılıyor. Yöneticilerin kimisi topyekün (Suat Şen), kimisi yönetim kurulunda kısmen (Zeki Öztürk) istifa ediyor. Kimilerinin istifaları cebinde duruyor. Trabzonspor camiası da, “Muharrem Usta, olağanüstü dönemlerdeki yetkileri kullanarak birkaç kişi ile kulübü idare ediyor” diye gittikçe artan bir kalabalıkla söylenip duruyor. Anlayacağınız, Trabzonspor bir olağanüstü hal durumunun içinde bulunuyor. Bulunmayı gerektiriyor mu? Tam olarak “hayır” demek mümkün mü?

***

Bulunmadan yönetilebilir mi? Tam olarak ekip olunabilse, buna da “hayır” denenemez. Görünen o ki Trabzonspor’da yönetim anlamında daha net ve açık kararlar alınmalı, ancak bunlarda camia ile paylaşılmalı. Aksi, olağanüstü hal ile bile düzeltilemez.

Yazarın Diğer Yazıları