Kerry’den iş birliği dileği

Kerry’den iş birliği dileği
Mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry “etkin işbirliği” mesajı verirken, Türkiye ve Rusya arasındaki krizi görüşüp görüşmediklerini açıklamadı

Moskova’da Suriye zirvesi

Kerry, “Rusya ve ABD arasında fikir ayrılıkları mevcut, fakat buna rağmen birlikte çalışıp işbirliği yapabileceğimizi gösterdik” ifadesini kullandı. 

 

Kerry’den iş birliği dileği

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Moskova’da görüştü. Suriye gündemli toplantıda, uçak krizi nedeniyle Ankara ile Moskova arasında yaşanan gerilimin de masaya gelmesi bekleniyordu. Ancak konuyla ilgili ayrıntılı bir bilgi gelmedi. Kerry, Lavrov ile Moskova’daki görüşmelerinde bazı konularda başarıya ulaşabileceklerini, Moskova ve Washington’un etkili işbirliği yapabileceklerini bildirdi. Kerry şunları söyledi: “Belirlenen konularda başarıya ulaşmak için bugün önemli birgün. Daha önce Putin ve Obama Suriye ve Ukrayna krizlerinden çıkış yolu bulmak istediklerini dile getirmişlerdi. Tabi ki iki ülke arasında fikir ayrılıkları mevcut, fakat buna rağmen etkili bir şekilde çalışıp işbirliği yapabileceğimizi gösterdik. Rusya İran Nükleer Programı’nın çözümüne ciddi katkı sağladı. Ayrıca Viyana görüşmelerinde de bizim partnerimiz olduğunuzu kanıtladınız.”  Paris’te partneriyle Suriye görüşmesi yaptığını hatırlatan Kerry, “Başarıya ulaşacağımızı ve anlaşabileceğimizi umuyorum” dedi. Kerry toplantı öncesi yaptığı yorumlarda, “Birbirleriyle uzun mazisi olan güçlü milletler ortak zemin bulma kabiliyeti gösterdiğinde, dünyanın bundan fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu. İki ülke arasında Suriye lideri Beşar Esad’ın süreç içerisinde oynayacağı role dair anlaşmazlık bulunuyor. ABD, Esad’ın çekilmesini isterken; Rusya karşı çıkıyor.