Tren kazasında bilanço ağırlaşıyor: 24 ölü

Tren kazasında bilanço ağırlaşıyor: 24 ölü
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi yakınlarında Kapıkule-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bir vagonu, raylardan çıkıp devrildi. Kazada 24 kişinin öldüğü, 73 kişinin yaralandığı açıklandı. Kazanın ardından 2 makinist gözaltına alındı.

Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi yakınlarında meydana gelen kazada, yolcu treninin 6 vagonunun devrildiği belirtildi.

KAZAYA TOPRAK KAYMASI NEDEN OLDU

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada kazanın aşırı yağışlardan dolayı meydana gelen toprak kaymasının neden olduğu belirtildi.

corluda-yolcu-treninin-vagonu-devrildi-yaralilar-var-ek-fotograflar_2370_dhaphoto1-001.jpg

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖLÜ VE YARALI SAYISI AÇIKLADI

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, İstanbul-Kapıkule seferini yapan tren kazasında ilk belirlemelere 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 73 kişinin yaralandığını söyledi. Bölgeye 100'ün üzerinde ambulans sevk edildiği bildirildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin bazı vagonlarının raydan çıkması neticesinde yaşanan kaza hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaza haberinin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu ve de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ı telefonla aradı. Kaza hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elim hadisede hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara da acil şifalar dilediği belirtildi.

2-945.jpg

VALİ CEYLAN: ÖLENLER VAR, ŞU AN RAKAM VEREMİYORUZ

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan olayla ilgili, “Olay hava muhalefeti nedeniyle meydana geldi. Çok sayıda yaralı var. Olayda ölenler de oldu ama net rakam şu anda veremiyoruz. Arazi çamurlu, bölgeye araçlar giremiyor, paletli araçlar sevk ediyoruz” diye konuştu.

MUHTAR: BÖLGEYE ULAŞIM ÇOK ZOR

Sarılar Köyü Muhtarı Fuat Döner, kaza yerinde trenin 5 vagonunun devrildiğini gördüğünü belirterek, “Bölgeye araçla ulaşım çok zor. Benim gördüğüm kadarıyla 5 vagon raylardan çıkıp devrilmiş durumdu. Yaralılara ilk gelen sağlık ekipleri müdahale ediyor. Buradaki yaralıları tahliye etmek için havadan müdahale gerekir” dedi.

20180708_2_31342830_35425792_web.jpg

İBB 7 ARAÇ YOLLADI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın talimatıyla İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı alarma geçti. Tren kazasının yaşandığı bölgeye gitmek için İtfaiye Daire Başkanlığından 7 tane kurtarma aracı ve 24 personel bölgeye gönderildi.

BAKANLIK: 362 YOLCU 6 MÜRETTEBAT VARDI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “8 Temmuz 2018 tarihinde Uzunköprü-Halkalı arasında 6 vagon, 362 yolcu ve 6 personel ile seferini yapan 12703 trenin Balabanlı-Çorlu arası kilometre 162´de seyri esnasında, saat 17.00 sıralarında dizide bulunan 5 vagon raydan çıkarak devrilmiştir” denildi.

KAZANIN NEDENİ ‘AŞIRI YAĞIŞLAR’

Kazanın bölgede meydana gelen aşırı yağışlardan kaynaklandığı belirtilen Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

4bf249f1984670897f8f22d780a1bfa6.jpg

“Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir. Arama kurtarma ekipleri, kaza yerine intikal etmiştir. Yaralılara gerekli müdahaleler hızla yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordineli bir şekilde çalışmalar başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı´nın ambulans helikopterleri, İçişleri Bakanlığı´nın kurtarma helikopterleri, olay yerine varmıştır. TCDD´ye ait vinçli kurtarma yardım ekibi Halkalı´dan hareket etmiş olup olay yerine gidiyor. Alpullu´dan Arama Kurtarma araçları da olay yerine sevk edilmiştir.

20180708_2_31342830_35425792_web-001.jpg

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara´dan hareket etmiş olup, kaza yerine gitmektedir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı´nda Müsteşar Suat Hayri Aka Başkanlığında kriz merkezi oluşturulmuştur. Çorlu´da ise Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan Başkanlığında kriz merkezi kurulmuş olup, bakanlığımız ile koordineli bir şekilde çalışmaları sürdürmektedir. Kaza ile ilgili gelişmeler yakıdan takip edilmekte olup konuyla ilgiyi yeni bilgiler edinildikçe gerekli açıklamalar kriz merkezimiz tarafından yapılacaktır.”

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

Başbakanlık tarafından, Tekirdağ'da meydana gelen tren kazasıyla ilgili geçici yayın yasağı getirildi.

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorlu’da meydana gelen tren kazasına ilişkin taziye mesajı yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taziye mesajında şu ifadelere yer verildi:

“Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bu akşam meydana gelen tren kazası, milletçe hepimizi derinden üzmüştür. Kazanın hemen ardından, devletimiz ilgili tüm birimlerini ve tüm imkanlarını seferber etmiştir. Yolcu trenindeki bazı vagonların raydan çıkması neticesinde meydana gelen kaza, her boyutuyla soruşturulmaktadır. Elim kazada hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.”

SABAH SAATLERİNDE ACI HABER GELDİ! ÖLÜ SAYISI ARTTI

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, saat 07.00’da açıklama yaptı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, dün saat 17.20’de meydana gelen kazanın ardından sürdürülen arama ve kurtarma çalışmalarının bu sabah saat 06.00 itibari ile sonlandırıldığını bildirdi. Akdağ, aşırı yağış nedeniyle menfez altında toprak kayması sonucu meydana geldiğini belirttiği kazada 24 kişinan yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kazadan sonra 318 kişinin hastanelere getirildiğini, bunlardan 194’ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini belirtti. Bakan Demircan, halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğunu söyledi. Bakan Arslan ise kaza ile ilgili teknik bilgiler verdi. 

KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

Kaza sonrası Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, sağlık ekipleri, AKUT Arama Kurtarma Derneği ile belediyelere ait bağlı iş makinelerinin katıldığı çalışmalar gece boyunca sürdü.Çalışmalar, Tekirdağ yönü için getirilen demiryolu vinci ve 6 kepçenin katılmasıyla 03.00-04.00 saatlerinde yoğunlaşırken, çelik halatlarla devrilen vagonlar kaldırıldı.

Vagonların altından bazı yolcuların cenazeleri çıkarılırken, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da olay yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.Kaza alanı ile köy yolu arasındaki tarlaların 20-30 santimetre balçıkla kaplanması nedeniyle cenazeler zırhlı personel taşıyıcıyla nakledildi.Arama kurtarma ekiplerinin tamamına yakını kaza alanında ayrıldı. Jandarma ve askerlerin güvenlik önlemleri ise devam ediyor.

2 MAKİNİST GÖZALTINA ALINDI

Kazayla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı geniş kapsamlı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında trenin makinistleri Halil Altınkaya ile Suat Şahin, tedbiren gözaltına alındı. Ayrıca kaza bölgesine Ankara'dan bilirkişi heyeti gönderildi. 2 makinistin yanı sıra 4 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.

MAKİNİSTLERİN İFADELERİ BELLİ OLDU

Tekirdağ’da meydana gelen ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasının ardından başlatılan soruşturma devam ediyor. Tren kazasına ilişkin soruşturmada 2 makinistin ifadeye çağrıldı. Ankara’dan da incelemelerde bulunmak üzere Çorlu’ya bilirkişi heyeti gönderildi. Kazanın ardından ise 4 kişi gözaltına alındı.

Makinistlerin ifadesinde, “Rayların üzeri bir miktar suyla kaplıydı. Menfeze girdiğimizde sarsıntıyı hissettik ve hemen fren kolunu çektik” dedikleri öğrenildi.

Edirne Uzunköprü ile İstanbul Halkalı arasında 362 yolcu ve 6 personel ile sefer yapan trenin 5 vagonu Tekirdağ’da devrilmişti. İhmal iddialarının gündeme geldiği kazada Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ kazada 24 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sağlık Bakanı 338 kişinin yaralandığını belirtti.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ AÇIKLANDI

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden 24 kişinin ismi Uzunköprü Belediyesi tarafından açıklandı.

Çorlu'daki tren kazasında hayatını kaybeden 24 kişinin ismi:

Ersen Gül

Serhat Şahin

Melek Tuna

Ayşe Başaran

Ergün Kerpiç

Hakan Sel

Oğuz Arda Sel

Özge Nur Dikmen

Gülce Dikmen

Sena Köse

İrfan Kurt

Mavinur Tiflizden

Bahar Koçman

Yağmur Laçin

Özcan Cesur

Derya Kurtuluş

Beren Kurtuluş

Emel Duman

Bihter Bilgin

Ömer Alperen Can

Seyfi Bebil

Zübeyde Seven

Gani Kartal

Rubize Kartal

İlgili Haberler