Trump, skandal karardan geri adım attı

Trump, skandal karardan geri adım attı
ABD Başkanı Trump, tüm dünyada tepkilere neden olan göçmen kararından geri, adım attı. Yeni çıkarılan kararname ile göçmen aileler ve çocukları ayrılmayacak.

Tüm dünya ve ABD’den gelen tepkilerin ardından Trump, ebeveynleri çocuklar ile bir arada tutacak bir kararname çıkardı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın yasa dışı göçe karşı uygulamaya koyduğu “sıfır hoşgörü” politikası kapsamında, Meksika’dan ülkeye yasa dışı bir şekilde geçen yetişkinler, gözaltına alınarak göçmenlik merkezlerinde yer kalmadığı için federal hapishanelere gönderiliyorlar.

Haklarında ülkeye yasa dışı girmekten dava açılabiliyor.

Bu süreçte ise çocuklar ebeveynlerinden ayrı sığınma merkezlerinde tutuluyorlar.

Bir kampta onlarca çocuğun tel örgülerle ayrılmış kafeslerde tutulduğunu gösteren fotoğraflar ve çocukların ağlamalarının duyulduğu ses kayıtları, dünya çapında tepkilere neden olmuştu.

ABD Başkanı, Çarşamba günkü imza töreninde, çocukların ailelerinden ayrılırken ağladıklarını gösteren fotoğraflardan etkilendiğini söyledi.

“Çocukların ailelerden ayrıldıklarını görmekten hoşlanmadım” diyen Trump, ancak sınırı yasa dışı geçenler hakkında dava açılmasını kapsayan “sıfır hoşgörü” politikasının sürdürüleceğini kaydetti.

Yeni kararname, çocukların refahına ilişkin kuşku duyulan durumların dışında göçmen ailelerin ve çocuklarının birlikte gözaltına alınmasını öngörüyor. Gözaltı sürecinin uzunluğu ise net değil.

ABD Başkanı törende, eşi Melania ve kızı Ivanka’nın, bu konuda çok hassas olduklarını da söyledi.

Melania ve Ivanka Trump’ın son günlerde aile ve çocukların birbirinden ayrılmaması yönünde Trump’a baskı uyguladığı haberleri geliyordu.

Melania Trump’ın sözcüsü Stephanie Grisham CNN’e yaptığı açıklamada, “Melania Trump bütün kanunları yerine getiren bir ülke, ancak aynı zamanda kalbiyle yöneten bir ülke olmamız gerektiğine inanıyor” demişti.

Donald Trump da törende yaptığı açıklamada, “Bence kalbi olan herkes bu konuda hassasiyet gösterirdi” ifadelerini kullandı. “Ailelerin birbirinden ayrıldığını görmek istemiyoruz.”

ABD Başkanı’nın göçmen ailelerle çocuklarını birbirinden ayırma politikası, Demokratlardan olduğu kadar Cumhuriyetçilerden de eleştiri toplamıştı.

Trump, Cumhuriyetçilerle göç konusunda yeni bir yasa üzerinde çalışmayı reddettiklerini söyleyerek, söz konusu uygulamadan Demokratları sorumlu tutmuştu.

Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “ABD bir göçmen kampı olmayacak” demişti.