Trump ve Putin anlaştı... Flaş CIA kararı!

Trump ve Putin anlaştı... Flaş CIA kararı!
ABD, Suriye’de, Suriye ordusuyla savaşan muhalif gruplara yönelik CIA destek programına son veriyor.

ABD, Suriye’de, Suriye ordusuyla savaşan muhalif gruplara yönelik CIA destek programına son veriyor. Kararda Suriye konusundaki ABD-Rusya yakınlaşmasının rol oynadığı tahmin ediliyor.

Oda TV'nin haberine göre Washington Post gazetesi, Amerikan dış istihbarat örgütü CIA'in Suriye'deki Esad rejimi ile savaşan muhaliflere yaptığı silah yardımlarına son verileceğini bildirdi. Gazetenin Amerikan hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde “Esad karşıtlarını desteklemek amacıyla başlatılan gizli operasyonun etkisinin sınırlı kaldığı ve özellikle Rusya'nın Esad rejimini desteklemek amacıyla savaşa müdahale etmesinden sonra bu etkinin azaldığı” belirtildi.

ESAD’IN LİDERLİK UZAKLAŞTIRILMASI

DW Türkçe’de yer alan habere göre; ABD Başkanı Donald Trump'ın bir ay önce CIA Başkanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ile görüştükten sonra yardım operasyonuna son verilmesini kararlaştırdığı da haberde yer aldı. Beyaz Saray ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Gazetenin haberle ilgili değerlendirmesine göre Trump'ın muhaliflere yapılan yardımlara karşı çıkmasında "Rusya ile yeni işbirliği yollarının aranması" etkili oldu. Trump'ın, ABD'nin Esad'ın liderlikten uzaklaştırılmasını istemediği ya da bunun başarılamayacağını idrak ettiği noktasından hareket etmiş olabileceği de Washington Post'un haberinde dile getirildi.

İKİLİ GÖRÜŞMEDE KARAR ALINDI

CIA'nın destek programını sona erdirme kararı öncesinde Suriye'nin güneybatısında ateşkes ilan edilmesi için ABD ile Rusya arasında anlaşmaya varılmıştı. Ateşkes iki hafta önce Hamburg'da yapılan G-20 zirvesi sırasında Rusya ve ABD devlet başkanları arasındaki ilk ikili görüşme sırasında kararlaştırılmıştı.

Suriye'deki muhalif grupların desteklenmesine 2013 yılında Trump'un selefi Barack Obama karar vermişti. Destek programı çerçevesinde muhalif grupların binlerce mensubu eğitilmiş ve silahlandırılmıştı. ABD'nin bu gruplara verdiği desteğin zamanla zayıfladığı gözlemlenmişti.

ABD, aynı zamanda hükümet kuvvetlerinin de düşmanı olan Suriye'deki terör milisi IŞİD ile mücadeleye öncelik vermeye başlamış, Halep'in Suriye ordusu tarafından alınması da muhalif grupların öneminin azalmasına yol açmıştı.

İlgili Haberler