Trump'a güvenen tek ülke Rusya!

ABD'ye itimat edenlerin oranı yüzde 22'ye düştü. Obama döneminde bu yüzde 64'tü. Peki bu kadar kısa sürede nasıl bu hale gelindi? Anketin yapıldığı yerler arasından birkaç örnek verelim. Ayrıca 37 ülkeden 4 bin deneğin ortaya çıkardığı sonuçlardan çarpıcı olanları sıralayayım. Almanya'da yüzde 86'dan 11'e düştü. En ilginci Rusya. Orada ise tam tersi müthiş güven yükselişi var; yüzde 53. Sıkı durun bu oran Trump öncesi yüzde 11 idi. Yani Almanya'nın son hali. Demek ki Moskova gidişattan memnun.

37 ülke ortalamasına göre "dünyanın durumu tehlikeli". Ankete katılanların yüzde 65'i bu kanıda. Demek ki Hillary Clinton'un uyarıları gerçekleşiyor.

Konuyla ilgili olarak TRT Haber'in "Gece Bakışı"nda Washington DC'ye bağlanıldı. Baybora Tınal'ın görüşüne başvuruldu. Doğrusu Trump'tan korkuyu burada da fark ettim. Tınal, lafları eveleyip geveledi. Onun söylemesi gerekeni İstanbul merkezde Fuat Kozluklu'nun ağzından duyduk:

"Burada yaptığım araştırmanın sonucunu aktarayım. ABD Başkanı kibirli. Güvenilmez. Ne yaptığını kendi de bilmiyor". Ne diyeyim her esprinin altında gerçeklik payı vardır. Dilerim dünya bu psikopattan tez günde kurtulur.

***

Muhteşem seyirci

TRT Müzik, Radyo 3 konserlerinden birini yayınladı. "Orkestra Ankara" çok sesli Türk müziği örneklerini sergiledi. Şef Burak Tüzün yönetimindeki yayının solisti Murat Karahan'dı. Yönetmen konumunda ise Levent Mayda vardı. Kalamış'tan, "Takvimlerden haberin yok mu"ya gelindi. Bir Paco de Lucia uyarlaması Tuanna'ya olağanüstü repertuvar hazırlanmıştı. Klasiklerden güncellere kadar çok iyi çalışma izledik. Yusuf Yalçın dahil, düzenleme yapanları ayrıca kutlamak şart.

Gelelim en önemli unsura; seyirci. Bayanların çoğunlukta olduğu topluluğun iştirakine bayıldım. Bugüne kadar böylesi ortama pek az şahit olduğumu hatırlıyorum. Hemen herkes elle, mimikle, tempoyla katıldı. Özellikle kameranın yakaladığı ve yönetmenin sıkça ekrana taşıdığı bir bayandan söz etmek istiyorum. Yeşil giysili, güzel gamzeli bu konuk, yelpazesiyle sanki orkestra yönetti. Salonu dolduranların tamamı bu hanımefendininkine benzer coşku sergilediler. Bir müzik gösterisinde seyircinin ne kadar önemli olduğunu ispatladılar. Bu da Ankara'ya has olsa gerek. Yani, insan kalitesi...

...

İKİ TESPİT: Dün sabah Ses Seda'yı izlerken Vedat Kaptan Yurdakul'u da dinledim. Öyle bir "Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın" icra etti ki mest oldum. Üstat Münir Nurettin'in ruhunu şad etti. Bazı "beste katillerine kapak oldu". Aynı kuşakta Tuğçe Pala ise kulaklarımı yırttı. "Unut onu sen de" deyişini ebediyen unutmayacağım. Peki bu cinayeti yayınlayana ne demeli?

***

Kösem de bitti

Timur Savcı, Kösem'i sonlandırdı. Bu devam dizisinin, fiyatını indirip kanaldan kanala geçirmesi kısa ömür mesajı vermişti. Araya yeni yüzlerin montajı da "hayat öpücüğü olamadı". Kösem'in final sahnesine fena takıldım. Tahtta oturan mütebessim kadın, yerdeki ölüleri seyrediyordu. Borjiyaların bire bir kopyasıydı. Kıyafetler bile bizden değildi. Bir tükenişin tescili idi.

Tarihi yapımları artık TRT'ye bırakmak vacip oldu. Devlet kanalı, senaryo tahrifatı yapsa da sonunda beceriyor. Para sıkıntısı yok. Sadece birkaç danışmandan vaz geçmeleri yeterli. Hani bunlar biraz bilgili olsalar, yine tahammül edebiliriz. Ancak uydurmaları çabuk ortaya çıkıyor. Bunu da yeni genel müdürün çözeceğinden eminim. Atamanın eli kulağında. Kabine revizyonunda TRT'den sorumlu bakan değişeceğinden onay gecikti. Yeni sorumlu bakanı tanımıyorum. Ancak yeni genel müdürü biliyorum; İbrahim Eren.

***

BİR YARIŞMA DAHA: Fox TV, yeni bir yarışmaya başlıyor. Dış kaynaklı bir yapım. Sunucusu Selçuk Yöntem. Onun da üstesinden geleceğinden şüphem yok. Yöntem, daha önce de yazdığım gibi "atlet komple" bir sanatçı. Milyonluk Resim'e başarılar.

...

ÜÇÜNCÜ DÖNEM BAŞKANI: İstanbul Basın Danışmanları Platformu'nun yeni başkanı Vehbi Güleş oldu. 2014'te kurulan oluşumun Onursal Başkanı ise Mustafa Holoğlu. Son genel kurulda Holoğlu'na katkılarından dolayı teşekkür ve onur plaketi takdim edildi.

Yazarın Diğer Yazıları