Trump’ın müzakere talebine İran’dan şartlı yanıt

Trump’ın müzakere talebine İran’dan şartlı yanıt
ABD Başkanı Trump’ın ön şartsız görüşme açıklamasına İran’dan yanıt geldi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin danışmanı Hamid Ebuturabi, müzakarelerin başlaması için ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesi gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hamid Ebuturabi, ABD Başkanı Trump’ın İran ile her yerde ve herhangi ön şartsız görüşme isteğine karşın ‘İran milletine saygı, düşmanlıkların azaltılması ve ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi görüşme zeminini oluşturacağını’ söyledi.

İran, ABD ile görüşme masasına oturmak için bu ülkenin 'nükleer anlaşmaya dönmesini' şart koştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 'ön şart olmaksızın İran'la görüşebileceği' yönündeki açıklamalarına ilk tepki İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hamid Ebuturabi'den geldi.

Ebuturabi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran milletine saygı, düşmanlıkların azaltılması ve ABD'nin nükleer anlaşmaya dönmesi görüşme zeminini oluşturacaktır" ifadesini kullandı.

ABD'ye resmi ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Trump, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşebileceğini belirterek, "İran isterse kesinlikle görüşürüz. Diğer insanlarla konuşmakta bir sorun yok. Özellikle bu kişilerle muhtemel bir savaşa gireceğin, ölümlerin olabileceği durumlarda görüşürsün. Bunda bir sorun yok. Kuzey Kore lideriyle de görüştüm" demiş ve Ruhani ile görüşmesine yönelik ön şartı olmadığını kaydetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016'da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu. Trump yönetimi, müttefiklerini İran'dan petrol alımını kasım ayına kadar sıfıra indirmeye zorluyor.