Trump'ın yeni müşterisi Türkiye

Trump'ın yeni müşterisi Türkiye
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile temaslarının devam ettiğini söyledi.

Aksoy, Bakanlık’ta basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkilinin ay sonuna doğru Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceği ve Patriotlarla ilgili bir teklif sunacağına yönelik basında yer alan haberlerin sorulması üzerine Aksoy, bu konuda kendilerine henüz bir bilginin ulaşmadığını belirtti.

Sözcü Aksoy, Türkiye’nin, savunma sistemi ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 10 yıldan bu yana ABD dahil olmak üzere öncelikle müttefikleriyle temas kurduğunu hatırlatarak, maalesef olumlu sonuç alamadıklarını bildirdi. Aksoy, şunları kaydetti: “Rusya ise acil ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik bize çok cazip bir teklif sunduveneticesindeRusya’danS-400 sistemi tedarik edilmesi kararlaştırıldı. Önemli bir husus bu sistem, kendi başına işletilecek ve NATO yetenekleri ile entegre edilmeyecek.

NATO ile birlikte çalışabilir bir sistem geliştirme hedefimiz ise devam ediyor.” İki ülkenin anlayış birliğine vardığını ve bu çerçevede 8-9Mart’taWashington’da Suriye ve PKK ile mücadele gündemli toplantılar yapıldığını hatırlatan Aksoy, diğer toplantıların da gecikmeksizin yapılmasını ve ABD’den somut beklentilerinin gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Aksoy, ABD ile oluşturulan çalışma gruplarına ilişkin olarak da “Müsteşar Ümit Yalçın yakın zamanda, önümüzdeki hafta olabilir, Washington’a bir ziyaret gerçekleştirecek” ifadesini kullandı.

ABD yönetiminde bazı değişikliklerin olduğunu hatırlatan Aksoy, yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun siyasi tecrübesinin olduğunu ve Türkiye-ABD ilişkilerinin önemini idrak etmiş bir devlet adamı olduğunu belirtti. Aksoy, yönetimdeki değişikliklerin, iki ülke arasında uzun zamandır var olan sorunların çözülmesi için devam eden çabaların daha da güçlenmesine vesile olmasını dilediklerini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, basın toplantısında Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirdiğini de belirterek, “Bu tutum devam ettiği sürece AB’nin, Kıbrıs meselesinde üçüncü bir taraf olarak kabul edilmesi mümkün değildir” dedi.

Aksoy şunları söyledi: “AB Zirvesi’nde yine Rum-Yunan tezlerine hizmet eden ülkemiz aleyhine kabul edilemez ifadeler içeren bir yazımla karşı karşıya kaldık. AB bu iki ülkeye yalnızca üye oldukları için, haklı olup olmadıklarına bakmaksızın destek veriyor. Burada biz şunu anlıyoruz, AB, Kıbrıs konusundaki tarafsızlığını tamamen yitirmiştir. AB ülkeleri, uluslararası hukuka aykırı hareket eden Rum Kesimi’ni hiç sorgulamadan arkasında duruyor.

Biz AB ile olumlu bir gündem yaratmaya çalışırken, AB’nin bu tarz kararlar alması elbette yapıcı sonuçlar doğurmayacak. Bu yazımda iki Yunan askeriyle ilgili bir madde var. Bu askerler yasak bölgeye girdiği için tutuklandı. Buna ilişkin hukuki süreç de devam ediyor. Tüm konsüler haklarından yararlanıyorlar. AB Konseyi’nin, yargıya müdahale edecek açıklamalardan da kaçınmasını bekliyoruz.”