Trump’tan bir duvar da İspanya’ya

Trump’tan bir duvar da İspanya’ya
ABD Başkanı Trump’tan bir duvar önerisi daha geldi. Trump’ın İspanya’ya Sahra Çölü boyunca duvar örmesini önerdiği ortaya çıktı.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Seçim kampanyasındaki en büyük vaadi Meksika sınırına duvar örmek olan ABD Başkanı Trump’ın bu sefer farklı bir yere duvar örme önerisi getirdiği ortaya çıktı. İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, ABD Başkanı Trump’ın Akdeniz’deki göçmen akınlarını önlemek için Sahra Çölü boyunca duvar örülmesi önerisinde bulunduğunu söyledi.

Borell’in sözleri İspanyol medyasında oldukça ses getirdi, ancak Dışişleri yetkilileri bu öneriyi henüz doğrulamadı.

İspanya’da Trump’ın ‘duvar’ önerisi tartışılırken, konunun görünenden oldukça karmaşık olduğu söyleniyor. Sahra Çölü’ne olası bir duvar yapımına karşın bazı yabancı yerleşim birimlerinin sınırlarının ihlal edilebileceğinin altı çiziliyor.

Avrupa’da göçmen krizinden en çok ülkelerden biri olan İspanya’ya bu yıl deniz yolu ile 33 bin 600 kişinin geldiği ve bin 723 kişinin ülkeye girmeye çalışırken hayatını kaybettiği kaydedildi. İspanya, İtalya ve ve Yunanistan’dan sonra Akdeniz’den en çok kaçak göçmen akınına uğrayan üçündü ülke konumunda.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Madrid'in 630 mülteciyi kurtarma gemisi Aquarius'da alacağını duyurmaktan büyük ötürü övgü topladı. Mülteciler İtalya ve Malta tarafından geri çevrilmişti.

İspanya Dışişleri Bakanı Borell, daha önce yaptığı bir açıklamda, Avrupa’nın Ortadoğu’dan gelen göçmen akınlarını karşılayabilecek şekilde yapılanmadığını açıklamıştı. AB içinde ekonomisi en kötü durumda olan ülkelerden biri olan İspanya’nın göçmen akınlarının artması ile birlikte daha büyük bir ekonomik krize maruz kalmasından endişe ediliyor.