Trump'tan Çin'e yeni tehdit

Trump'tan Çin'e yeni tehdit
ABD Başkanı Donald Trump, CNBC'ye verdiği röportajda, kendi başlattığı ticaret savaşlarını daha da tırmandırmakla tehdit etti: Çin'den ithal edilen 505 milyar dolarlık tüm mallara gümrük vergisi koymaya hazırım.

ABD'nin Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamasına Pekin de aynı şekilde karşılık verirken gözler Trump'a çevrildi.

CNBC'den Joe Kernen'a konuşan Trump, gerekirse ABD'nin Çin'den ithal ettiği her bir mala gümrük vergisi koyacağını söyledi.

'500'E ÇIKMAYA HAZIRIM'

ABD Başkanı ''500'e çıkmaya hazırım'' dedi. Kast ettiği, 2017 verilerine göre ABD'nin Çin'den ithal ettiği tüm malların toplamda 505.5 milyar doları bulan miktarı.

Aynı dönemde Çin ise ABD'den 129.9 milyar dolarlık mal ithal etmişti. Yani Çin'in bu kez en azından bu alanda göze göz dişe diş misillemede bulunma imkanı yok.

'ÇİN BİZİ UZUN ZAMANDIR KAZIKLIYOR'

Pekin'den Amerikan mallarına gümrük duvarlarını indirmesi ve Amerikan teknolojisi çalmama sözü vermesini talep eden Trump, ''Ben bunu siyaset adına değil, ülkemiz için en doğrusunu yapma adına yapıyorum. Çin bizi uzun zamandır kazıklıyor'' dedi.

'PEKİN'E İYİ NİYET MESAJI'

ABD'nin başta ticaret ve para politikaları olmak üzere birçok cephede istismar ediliğini savunan Trump, ancak Çin'e gümrük duvarlarını yükseltmesinin kötü niyetinden kaynaklanmadığını belirterek şöyle konuştu:

''Onların korkmasını istemiyorum, iyi olsunlar istiyorum. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i gerçekten çok beğeniyorum, ama (aramızdaki ticarette) olan bitenler çok gayriadil.''

'ÇİNLİ YETKİLİLER BANA SENİN YAPTIĞINI BAŞKA KİMSE YAPMADI DEDİ'

Trump, dünyanın en eski diplomasi geleneğine sahip ülkesi Çin'in ölçülülük ve temkinlilikleriyle tanınan yetkililerinin kendisine şunları söylediğini de iddia etti:

''Önceki ABD yönetimlerinden kimse çıkıp şikayet etmiyordu, ta ki siz gelene kadar. Hatta siz şikayet etmekten de fazlasını yapıyorsunuz. Bu yaptığınızdan hoşlanmıyoruz.''