TSK, ABD mandasını kabul mü etti?..

Anayasa;

MADDE 6- Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir.

Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.

Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.

***

Rafa kaldırılan Anayasaya aykırı uygulamaları kanıksamıştık. Bu sefer kırılma daha da derinden geldi.

Amerikan Silahlı Kuvvetleri'ne ait 6 adet F-15C savaş uçağı, 6 Kasım'da İncirlik'e indi. ABD Savunma Bakanlığı, İncirlik Üssü'ne gönderdiği F-15C tipi savaş uçaklarının Türkiye'nin talebi üzerine üsse konuşlandığını açıkladı. Önümüzdeki günlerde 6 F-15C uçağı daha gönderileceğini belirten ABD Savunma Bakanlığı, "Bu uçaklar NATO müttefikimiz Türkiye'nin yaptığı talep üzerine gönderildi. Uçaklar Türkiye'nin hava sahasının korunmasını güçlendirecek. Bu uçaklar, Türk hava sahasında kontrol ve muharip hava devriyesi görevi yapacak" diye açıklama yaptı.

Sinmiş, bastırılmış, yıldırılmış, korku imparatorluğuna teslim olmuş kamuoyundan çok cılız tepkiler geldi. Bu saatten sonra bir faydası olur mu? Bilemem ama; yazının girişinde Anayasanın 6'ncı maddesini hatırlatmak istedim.

Sindire sindire geldik bugünlere. Herhalde, ABD manda yönetimini de seve seve kabulleneceğiz. Yadırgamayın lütfen!.. Çünkü bu son gelişmeden sonra benim kafamda da Türk Milletinin en sağlam en güvenilir yapısı olan TSK'nın, Türk hava sahasını ABD'ye teslim etmesi ile ilgili soru işaretleri oluştu;

İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesi ile Silahlı Kuvvetlere, yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunma görevi veriliyor. Kanun gereği, Türk Hava Kuvvetleri de Türk hava sahasını korumakla görevli. Envanterinde yüzlerce savaş uçağı olan Türk Hava Kuvvetleri, kendi hava sahamızı korumakta yetersiz mi?.. Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik alanı olan hava sahasında Amerikan uçaklarının ne işi var?.. Kumpas davaları ile çok sayıda savaş pilotu tasfiye edilirken, dönemin Savunma Bakanı İsmet Yılmaz "hiçbir sorun yok" diyordu. Şimdi ne oldu da Türk hava sahasını korumak için Amerikan uçakları görevlendiriliyor?.. Anayasanın 117'nci maddesine göre Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından Bakanlar Kurulu yani AKP Hükümeti sorumlu. 13 yıldır iktidarda olan AKP Hükümeti, Silahlı Kuvvetleri yurt savunmasına neden hazırlamamış?..

Uzar gider sorular...

Uzman görüşe baş vurdum. Eski Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım'a "TSK da ABD manda yönetimine evet mi" dedi diye sordum. Tane tane anlattı Ümit Yalım;

"Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yapmak için hükümete verilen yetki, 02 Ekim 2015 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatıldı. Tezkere ile hükümete; 'TSK'nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi' verildi. Tezkereden de anlaşılacağı üzere Amerikan uçakları sadece sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilebilir. Tezkereye göre, Amerikan uçaklarına Türk hava sahasını koruma, kontrol ve muharip hava devriyesi görevleri verilemez. Böyle bir görevlendirme yapılması halinde, hem tezkere hem de Anayasanın 92'nci maddesi açıkça ihlal edilmiş olacaktır. Ayrıca Türk hava sahasındaki egemenliğin Amerikan uçaklarına devredilmesi ile Anayasanın 6'ncı Maddesi de ihlal edilmiş olacaktır."

Ümit Yalım farklı sorulara da dikkat çekerken aklıma, Osmanlı'yı Birinci Dünya Savaşı'na sokan tarihi olay geldi;

"Türk hava sahasında koruma, kontrol ve muharip hava devriyesi görevi yapan Amerikan uçakları, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağını vurması durumunda ne olacak? Türkiye böyle bir krize hazır mı? 1991-1996 yılları arasında icra edilen Çekiç Güç Harekâtı ve 1997-2003 yılları arasında icra edilen Kuzeyden Keşif Harekâtı sırasında, Amerikan uçaklarına, Türk hava sahasında koruma, kontrol ve muharip hava devriyesi görevi verilmedi. Bu tip görevler, Afganistan ve Irak gibi Birleşmiş Milletler Yardım Görevi mandası altındaki ülkelerde uygulanıyor. Amerikan uçaklarına, Türk hava sahasında koruma, kontrol ve devriye yetkisi verilirse, Türkiye, AKP Hükümeti sayesinde, 2015 yılında Amerikan manda yönetimini kabul etmiş olacaktır.

 AKP Hükümeti, Süleyman Şah Türbesi'ni geri çekerek, İsrail Koridorunun önündeki engeli kaldırdı. Şimdi de Amerikan uçaklarının gittikçe artan miktarda İncirlik Üssü'ne konuşlanmasına destek veriyor ve Anayasayı ihlal ederek, Türk hava sahasındaki devlet egemenliğini Amerikan uçaklarına devrediyor. Suriye'nin kuzeyinde İsrail Koridorunun oluşması halinde bunun sorumlusu AKP Hükümetidir. 7 Haziran Seçimleri sonrasındaki terör eylemleri ile Suruç ve Ankara'daki patlamaların arkasındaki şüpheliler arasında, Amerikan ve İsrail istihbarat servislerinin de olduğunu anlamak hiç de zor değil."

Anayasa'nın ilk 4 maddesinden önce 6'ncı maddesi fiilen kaldırıldı. TSK buna nasıl rıza gösterdi? Anlamak, izah etmek mümkün değil!.. Herhalde, sorunun asıl yanıtı burada saklı;

Rejim değişti ya!..

Yazarın Diğer Yazıları