TSK'daki hukuki boşluğu doldurduk

TSK'daki hukuki boşluğu doldurduk
Milli Savunma Bakanı Işık, "TSK personeline koruma getiren bir kanuna ihtiyaç vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nu çıkararak bunu sağladık" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, savunma sanayi ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na ilişkin, "İleride Türk Silahlı Kuvvetleri personelimizin haksız, yersiz ve mesnetsiz birtakım iddialarla karşı karşıya kalmaması, mahkemelerde saçma sapan iddialarla ömrünü tüketmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri personeline dava açma yetkisini izne bağlayan, personele koruma getiren bir kanun ihtiyacı vardı. Bu sağlanmış oldu" dedi. Bakan Işık, "Bundan sonraki operasyonlarda etkin koordinasyon için hukuki boşlukları dolduracak bir düzenleme yaptık. Bunu, EMASYA protokolü ile ilişkilendirmeye çalışanlar oldu. Uzaktan yakından alakası yok. Yaptığımız düzenlemede terörle mücadelede hangi unsurların, hangi kapsamda, nerede, hangi süreyle kullanılacağına İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karar veriyor. Yani askerin kendi kafasına göre gidip herhangi bir terörle mücadele işi başlatması mümkün değil" diye konuştu. 

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Işık, "Milli Savunma Bakanı olarak özellikle önümüzdeki süreçte özel sektör odaklı yeni bir sıçrama hedefimiz var. Kısa sürede savunma sanayi ihracatımızı 5 milyar doların üzerine çıkarmak istiyoruz. Daha fazla mal satarak, sürümden kazanarak değil, daha katma değeri yüksek ürünler, platformlar satarak, sistemler buna kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum" diye konuştu. Agosta tipi denizaltıların modernizasyonuyla ilgili 350 milyon dolarlık projeyi Türkiye'nin kazandığını hatırlatan Işık, savunma sanayinde özel
sektörün ağırlığını artırmak hedefine işaret ederek, vakıf ve kamu şirketlerinin de sistem entegrasyonuna daha fazla yoğunlaşmaları, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri ve bu konuda Türkiye'nin ekosistemini güçlendirmek için daha fazla çaba sarf etmeleri konusunda çalışmaların sürdüğünü anlattı. 

TAMAMLAMAK İSTİYORUZ 

"Milli Muharip Uçak" projesine yönelik bir soru üzerine Işık, projenin teknik detaylarının çalışıldığını belirterek, "Türkiye'nin yeni nesil, kendi savaş uçağını geliştirme projesi ve çok fazla bileşeni olan bir proje. Teknik çalışmalar devam ediyor. Şu anda bir sorun gözükmüyor. En son tüm detaylar bitirilip, anlaşmaya bağlayana kadar 'Tamamlamış, olmuştur' diyemeyiz. Makul sürede de anlaşmaları tamamlayıp, projeyi başlatmak istiyoruz." dedi. "Bahoz Erdal" kod adlı terörist Fehman Hüseyin'in öldürüldüğüne yönelik haberlerle ilgili soru üzerine Işık, "Bahoz Erdal'la ilgili konu, Suriye'deki bir yerel örgütün yaptığı bir operasyon. Bunu Türk Silahlı Kuvvetleri veya Türkiye'nin yapması gibi bir söz konusu değil. Orada yerel unsurların
yaptığı bir operasyon diye değerlendiriyoruz" dedi.